Enhedslisten retter henvendelse til udenrigsminister Martin Lidegaard og kræver en akut handlingsplan mod ISIS: Sanktionér bagmændene og støt kurderne.

Enhedslistens menneskerettighedsordfører, Nikolaj Villumsen, har rettet henvendelse til udenrigsminister Martin Lidegaard og opfordrer ham nu til at vedtage en akut handlingsplan, der kan bidrage til at bekæmpe ISIS og sikre civilbefolkningen i Irak og Kurdistan. Det sker efter, at ISIS har vundet frem og dræbt og fordrevet titusinder af kurdere, kristne og ezidierne, der har søgt tilflugt i bjergene.

Nikolaj Villumsen udtaler:

”Vi kan ikke se igennem fingre med at fanatiske og fascistiske grupper, som ISIS, dræber kurdere, kristne og ezidier. Hele verden må kunne samles om at sige fra overfor disse vanvittige ekstremister,” siger han og tilføjer:

Enhedslisten foreslår, at den danske regering arbejder for hjælp til civilbefolkningen ved at øge sin humanitære støtte udover de 2 mio. kr., der er givet og støtte til de kurdiske områder både i Irak og Syrien med mad og medicin.

Også bagmændene må sanktioneres:

”Det er fuldstændig grotesk at Vesten ser igennem fingre med at lande som Saudi Arabien og Golfstaterne støtter ISIS, der eftersigende begraver kvinder og børn levende i Irak.”

Derfor efterlyser Villumsen sanktioner mod lande, der støtter ISIS og at Tyrkiet skal tvinges til at lukke grænsen til Syrien for islamisterne, der hidtil har strømmet over grænsen.

Ifølge Villumsen er den eneste styrke, der kan bekæmpe de ekstreme islamister, de kurdiske militser i Nordirak og Syrien, der aktivt støttes af kurderne fra Tyrkiet.

”De kurdiske militser fra Irak og Syrien spiller lige nu en afgørende rolle i at bekæmpe ISIS og forsvare civilbefolkningen. Det er afgørende at Danmark siger fra overfor Tyrkiets forsøg på at svække kurderne og i stedet støtter de kurdiske områder i både Irak og Syrien i deres kamp mod ISIS.”

Villumsen mener, at Danmark med dets deltagelse i krigen i Irak har et medansvar for landets sammenbrud.  Lige nu bomber USA ISIS-mål, men grundlæggende bør Danmark arbejde for at FN tager styringen i indsatsen med at hjælpe civilbefolkningen og sikre mindretallene, mener politikeren.

”Konkret kunne det være ved oprettelsen af humanitære korridorer og sikre zoner for de civile,” siger han.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer