Ifølge Søren Schmidt, lektor ved Aalborg Universitet, vil Tyrkiet – og også Iran – være klar til at acceptere et uafhængigt Kurdistan i Irak, så længe de kan få sikkerhed for, at de irakisk kurdiske stat ikke gør krav på også at omfatte kurdiske områder i Iran og Tyrkiet.

“Derudover kan et selvstændigt irakisk Kurdistan blive en nyttig buffer og samarbejdspartner i relation til det kaos det arabiske sunni-dominerede område i Syrien og Irak i dag oplever,” sagde han.

Schmidt understreger, at i dag er Kurdistan “en de facto selvstændig stat.”

“Men jeg tror også, at de kurdiske ledere er kloge nok til ikke at overspille deres kort og erklære Kurdistan en formelt uafhængig stat uden at tage i det mindste Tyrkiet, Iran og USA med på råd,” siger han.

Huseyin Seyhanligolu, lektor ved Dicle Universitet i Diyarbekir, mener tyrkerne har indset, at gode relationer til de irakiske kurdere kan forbedre mulighederne for at løse det kurdiske problem i Tyrkiet selv.

“De kurdiske områder påvirker hinanden. Tyrkiet håber, at gode relationer med de irakiske kurdere kan smitte af på kurderne i Tyrkiet.”

Desuden forstår tyrkerne nu bedre, at det irakiske kurdere selvstyre ikke risikerer at inspirere de tyrkiske kurdere, der ikke ønsker uafhængighed i Tyrkiet, tilføjer han.

“Undersøgelser viser, at Tyrkiets kurdere ønsker mere sproglig og kulturel autonomi inden for den tyrkiske stat. De ønsker ikke at løsrive sig fra Tyrkiet,” siger Seyhanlioglu.

Han henviser til det faktum, at kurderne af historiske grunde nu lever i hele Tyrkiet, herunder millioner i det vestlige Tyrkiet. Det er derfor ikke muligt med en uafhængig kurdisk stat i det østlige Tyrkiet, og Kurdistans Arbejderparti (PKK) har gentagne gange understreget, at det ikke længere fastholder det formelle mål om uafhængighed.

Amberin Zaman, en forfatter, der har dækket Tyrkiet for The Washington Post og The Los Angeles Times, er dog mere skeptisk.

Der er snart præsidentvalg i Tyrkiet i august. Erdogan vil være forsigtig med ikke at skubbe de tyrkiske nationalistiske vælgere væk ved officielt at støtte en uafhængig kurdisk stat i Irak, vurderer hun.

“Det forekommer usandsynligt, at Erdogan ville risikere at støde de nationalistiske tilhængere væk ved at velsigne et uafhængig Kurdistan. Det er endnu mindre sandsynligt efter kurdernes indtagelse af Kirkuk, som etnisk tyrkiske turkmenere også gør krav på, “som hun siger.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer