Ifølge Tyrkiet-eksperterne Kuzmanovic og Selsøe viser Osman Baydemir’s kritik af PKKs væbnede fløj, at der er kommet et mere nuanceret syn på PKK.

Diyarbekirs overborgmester, Osman Baydemir, kritiserede for nyligt PKK’s væbnede kamp.

– Våben er ikke et middel til at løse det kurdiske problem. I det 21. århundrede er våbnenes rolle udspillet, sagde Osman Baydemir.

– Det er et tegn på begyndelsen til nye tider for kurderne, mener Politikens Tyrkiet-korrespondent Martin Selsøe Sørensen.

Han fortæller, at flere og flere kurdere tager offentligt afstand fra dele af PKK.

– I 1990’erne stod PKK bag mange angreb og drab på civile kurdere som de enten så som trusler eller bare var uenige med. Landsbyboere blev afpresset af tyrkiske soldater og om natten af PKK, fortæller Martin Selsøe Sørensen.

Daniella Kuzmanovic er Tyrkiet-ekspert fra Københavns Universitet:

– Kritikken af PKK tyder på at der i kurdiske kredse er blevet plads til et mere nuanceret syn på PKK og dets handlinger, siger hun og uddyber:

– PKK har mistet noget terræn i forhold til en række kurdiske initiativer i Tyrkiet som er begyndt at spire frem de seneste par år og som også har vundet noget gehør.

PKK’s fortjeneste, at det kurdiske spørgsmål er kommet på dagsordenen
Daniella Kuzmanovic fortæller, at det alt sammen er i sin spæde vorden lige nu og tendenser mere end sikre tegn.

– Men de par demonstrationer for nyligt blandt kurdere med anti-PKK slogan viser at der er en grobund for disse synspunkter. PKK kan lige så godt vende sig til at de skal være en kurdisk stemme iblandt flere i fremtiden, siger hun.

Hun mener, at Osman Baydemir læner sig mere og mere imod at ville synes mere uafhængig af PKK og lægge afstand for at blive forhandlingspartner.

– Omend BDP jo heller ikke kan lægge særlig afstand, for dertil er PKK stadig for vigtig, understreger Daniella Kuzmanovic.

PKK er stadig meget populære, fastslår begge eksperter.

– Opbakningen og tilhørsfølelsen til PKK er stadig meget stor, siger Martin Selsøe Sørensen.

– Man må ikke undervurdere at PKK stadig er noget kurdere kan mobiliseres omkring, siger Daniella Kuzmanovic.

Samtidig fastslår Martin Selsøe Sørensen, at mange kurdere forbliver loyale og taknemmelige overfor PKK.

– Uanset hvad men mener om organisationen så er det PKK’s fortjeneste, at det kurdiske spørgsmål er kommet på dagsordenen i både Tyrkiet og resten af verden. Det er mange kurdere dem taknemmelige for, på trods af den skade PKK også har forvoldt både kurdere og tyrkere, siger han.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer