Lene Wold, norsk forfatter: ”Æresdrab har primært ikke at gøre med religion, men mere med patriarkatet,” siger hun. Andre er uenige.

Af Deniz Serinci

Foto: Lene Wold, af Deniz Serinci

Skyldes æresdrab islam eller ej? Avan Jaff, chefredaktør på det kurdiske kvindemagasin Zhin, er ikke i tvivl. Den muslimske tro er skyld i drabene.

”Islam ønsker ikke, at kvinder skal være beslutningstagere,” siger hun. ”Islam ønsker kun kvinder som pynt.”

Det er Lene Wold, forfatter til bogen ”Æret være mine døtre”, uenig i. Den norske forfatter har nærstuderet 139 æresdrabssager i Jordan mellem 1995 og 2014, og talt med 400 gerningsmænd, som dræbte eller forsøgte at dræbe kvindelige slægtninge.

”Æresdrab forekommer i kristne, hinduistiske og muslimske familier. Det har primært ikke at gøre med religion, men mere med patriarkatet,” siger hun.

At æresdrab forekommer hos tilhængere af andre religioner, kan organisationen HBVA (Honour Based Violence Awareness Network) bekræfte. Ifølge den forekommer en femtedel af alle 5000 årlige æresdrab i verden i det hinduistiske Indien.

I 1994 dræbte en kristen palæstinenser i Sverige sin datter, Maryam, fordi hun var blevet ”for svensk”.

Herhjemme oplyser RED – Center mod æresrelaterede konflikter, at dets hotline og brevkasse i 2018 modtog 1.375 henvendelser fra unge med ikke-vestlig baggrund og fagfolk. De fleste havde muslimsk baggrund, ”men der er også tamiler og kristne iblandt,” oplyste direktør Anita Johnson.

Forskere: Islam foreskriver en seksualmoral, der kan legitimere æresdrab

Advokat Lubna Dawani: “Æresdrab er kulturelt betinget, ikke religiøst.”

I Jordan bekræfter den kvindelige advokat Lubna Dawani, der i øvrigt selv er kristen, at ”æresdrab er kulturelt betinget, ikke religiøst. Det forekommer også hos kristne.”

Mukarram Odeh, leder af Jordanian Women Unions Association, JWU, har også haft kristne æresdrabssager.

”Årsagen til disse drab er en mandsdomineret kultur, hvor kulturen er problemet. Ikke religionen.”

En kvinde, der arbejder i en NGO i Jordans hovedstad Amman er lodret uenig og henviser til, at Koranen foreskriver pisk for utroskab.

“Dermed er islam jo med til at gøre udenomsægteskabelig sex så uacceptabelt, at det retfærdiggør æresdrab.”

Det er også det, forskerne og forfatterne, Sofie Danneskiold-Samsøe, Yvonne Mørck og Bo Wagner Sørensen når frem til deres aktuelle bog ”Æresrelateret social kontrol”.

“Det er ikke sådan, at islam foreskriver æresrelateret social kontrol som sådan, men islam foreskriver en seksualmoral, som kan motivere og legitimere social kontrol,” skriver de i bogen.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer