Armensk Folkemord: 527 overlevende fra massakrerne i 1915 interviewet. Heraf svarede over en tredjedel, 183 personer, at de var blevet reddet af tyrkere eller kurdere.

I dag mindes 99 årsdagen for folkemordet på armenierne. Under Første Verdenskrig blev et sted mellem 1 og 1,5 million armenierne udryddet af Det Osmanniske Rige.

Med til historien om det armenske folkemord hører, at mange muslimer i Osmannerriget, tyrkere og kurdere, med livet som risiko faktisk reddede armenierne fra massakrerne.

”Mange armeniere blev reddet af tyrkere og kurdere, der fik dårlig samvittighed undervejs eller af humanitære årsager, ofte af en muslimsk nabo.”

Det siger den tyrkiske historiker Taner Akçam. Han var en af de første tyrkere, der betegnede begivenhederne som folkemord og underviser i dag på Clark University i USA. Akcam er anerkendt som en international autoritet på området og oplyser, at der er kilder, der viser, at et flertal af tyrkere var imod den osmanniske regerings deportationer af armenierne.

”Derudover var der islamiske lærde i Yozgat i det nuværende Nordtyrkiet, der udstedte en fatwa, en dødsdom, mod en af de tyrkiske embedsmænd, der deltog i massakrerne på armenierne,” tilføjer Akcam.

Et amerikansk universitet interviewede i 1991 omkring 527 overlevende fra massakrerne i 1915. Heraf svarede over en tredjedel, 183 personer, at de var blevet reddet af tyrkere eller kurdere.

Under folkemordet blev armenierne deporteret som straf for påstået armensk samarbejde med osmannernes ærkefjende, Rusland. Mange armeniere døde af tørst, sult og udmattelse under de månedlange vandringer i den syriske ørken, som de blev sendt ud på, hvor uddelingen af mad og drikke med vilje blev holdt på et minimum. Samtidig blev armenske ledere systematisk forfulgt og henrettet. Et kurdisk regiment, Hamidiye, forfulgte og plyndrede de deporterede armeniere.

Tyrkiet afviser, at der var tale om folkemord, og de der bruger denne betegnelse, risikerer retsforfølgelse. Således blev Nobelprismodtager og vinder af den danske Sonningpris Orhan Pamuk i maj 2011 idømt en bøde i erstatning til fem tyrkere, der følte deres nationale ære krænket, fordi Pamuk i 2005 havde anerkendt folkemordet. I 2007 blev den tyrkisk-armenske journalist Hrant Dink skudt og dræbt af en 17-årig nationalist i Istanbul. Dink var forinden blevet udråbt til forræder af tyrkiske nationalister, da han indrømmede folkemordet.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer