BDPs Gültan Kışanak kræver større andel af olie, mens parlamentariker Demir Celik ønsker 20% af den nationale olie for de kurdiske områder i Tyrkiet. Ifølge Atilla Sandıklı går BDP efter et “system a la det nordlige Irak”, hvor kurderne ifølge forfatningen er berettiget til at få 17% af det føderale budget, i henhold til deres andel af den irakiske befolkning.

For nyligt erklærede Diyarbekirs medborgmester Gültan Kışanak, at hun ønsker den tyrkiske regering til at give en del af olieindtægterne til Diyarbekirs kommune på grund af det faktum, at olien bliver udvindet fra dette område.

“Vi ønsker vores andel af olien og alle energikilder og naturressourcer. Ellers lad os eksportere vores egen olie,” siger Kışanak.

Ifølge en tyrkisk ekspert, skal anmodningen fra Kışanak og BDP ses som et ønske om kurdisk autonomi.

Atilla Sandıklı, formand for Visemænd for Center for Strategiske Studier (BİLGESAM), fortæller den tyrkiske Zaman avis, at Kışanak’s ønske afspejler et ønske om “anerkendelse af en bestemt ret til suverænitet til kurdere,” som i irakisk Kurdistan, hvor kurderne har en selvstyrende stat og ifølge forfatningen er berettiget til at få 17 procent af det føderale budget, i henhold til deres andel af den irakiske befolkning.

”Hendes [Kışanaks] diskurs får en til at tro, at hun er efter et system, der er magen til det, de har i det nordlige Irak,” siger Sandıklı til Zaman.

“Kışanak ser ud til at søge en autonom struktur, som BDP har givet udtryk for forud for kommunalvalget,” siger Sandıklı med henvisning til det faktum, at Kışanak før de nylige lokalvalg i Tyrkiet sagde:

“Den vilje, der kommer til udtryk gennem valgurnerne i disse valg vil betyde frihed det kurdiske folk, altså vores selvstyre.”

MP Demir Çelik fra BDP sagde for nogle dage siden til den tyrkiske Millet avis, at hans parti vil begynde at implementere autonomi:

“Både Sirnak og Hakkari er udpeget som udgangspunkterne for gennemførelsen af ​​det demokratiske autonomiprojekt. Vi har startet dette projekt i disse to byer med undervisning, sundhedsvæsen og landbrug,” sagde Çelik.

Også Kışanak siger, at et Kanton-system kunne oprettes, ligesom i syrisk Kurdistan, der er kendt som Rojava:

“Som BDP har vi haft et demokratisk autonomiprojekt siden 2007. Det er i virkeligheden tæt på kanton-projektet, der eksisterer i Rojava. Hvis der er behov for et nyt navn, vil de relevante organer i partiet træffe beslutning om det,” fortæller hun den kurdiske Firatnews nyhedsbureau.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer