Tidligere guvernør i Batman indrømmer, at den tyrkiske efterretningstjeneste selv stod bag flere bombeangreb, som PKK fik skylden for.

Af Hamid Nishteman

Salih Sarman var guvernør i den primært kurdisk-beboede provins Batman i Østtyrkiet fra 1993 til ’97. I den periode var der heftige kampe mellem den tyrkiske hær og Kurdistans Arbejderparti (PKK).

Tusinder af kurdiske intellektuelle, journalister og forfatter forsvandt i periode. Mange blev aldrig set igen, andre dukkede op som mishandlede lig. Atter andre mistede livet i bombeeksplosioner i Batman. Hertil siger Sarman til Denge TV:

”MIT (den tyrkiske efterretningstjeneste, red) stod bag bombeangrebene, men vi gav PKK skylden.”

Se video med Salih Sarman på Denge TV her.

Tidligere har menneskerettighedsorganisationen Amnesty International dokumenteret, at flere hændelser, som blev tilskrevet PKK, i virkeligheden var begået af den tyrkiske stat selv, som Güçlükonak-sagen.

Amnesty International har påvist massive tyrkiske brud på menneskerettighederne, heriblandt systematisk tortur i fængslerne, drab og ”forsvinden” af 17.500 kurdiske intellektuelle, journalister, osv.

Omvendt har Amnesty også kritiseret PKK for menneskerettighedskrænkelser, såsom drab på afhoppere, bombeangreb mod turistattraktioner og for at forfølge kurdere, der nægter at støtte organisationen. Det fremgår af Amnestys årsrapporter 2006, 1995, 1994 og 1992.

En 23-årig britisk kvinde døde efter de kvæstelser, hun pådrog sig efter et angreb på den tyrkiske ferieø Marmaris i juni 1994. PKK påtog sig efterfølgende ansvaret for Marmaris-angrebet. 45.000 mennesker er døde i konflikten siden 1984.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer