Ali A. Allawi, Iraks tidligere forsvars- og finansminister, vurderer at selvstyret i Nordirak/Sydkurdistan ”bevæger sig frem mod de facto uafhængighed. Det er allerede næsten der.”

I artiklen ”Hvordan Irak kan definere sin skæbne” i The New York Times, nævner Ali A. Allawi, Iraks tidligere forsvars- og finansminister 2003-2006, vicepræsident Tariq al-Hashimi’s flugt til Kurdistan uden for Bagdads rækkevidde som ”det tydeligste bevis” på, at det kurdiske selvstyreområde ”bevæger sig frem mod en form for de facto uafhængighed,” som ”allerede næsten (er) der”.

I artiklen skriver Ali A. Allawi, at det Irak, som USA har forladt, står overfor fem kritiske udfordringer.

For det første er Irak centrum for den amerikansk-iranske konfrontation i Irak, det er det eneste sted, hvor det amerikanske militær står direkte overfor iransk-støttede militser.

For det andet er Irak midtpunkt i en konflikt mellem Iran og Saudi-Arabien om regionalt herredømme.

For det tredje prøver Tyrkiet at spille en vigtig rolle i Mellemøsten, både for at imødegå Iran og for at fremme sin egen vision for modernisering af islamisme. Tyrkiet…er den største investeringskilde i den irakiske Kurdistan-region. Samtidig er Ankara dybt involveret i Kurdistans regionale regering, KRG, blandt andet med det formål at holde nøje øje med Tyrkiets egen kurdiske separatistiske bevægelse, PKK, som er baseret dér.

”For det fjerde er irakisk Kurdistan blomstrende, og vil sandsynligvis bevæge sig henimod mod en form for de facto uafhængighed. Det er allerede næsten der. At Iraks vicepræsident Tariq al-Hashimi flygtede til Kurdistan uden for Bagdads rækkevidde er det tydeligste bevis. KRG har succes med at skabe sikkerhed og serviceydelser – i modsætning til den irakiske stats triste rekord.”

Endelig er der konflikten mellem sunni- og shia, der resulterede i daglige blodsudgydelser mellem 2005 og 2007. I dag er det meget muligt, at det gentager sig.

Ifølge Allawi bør Irak byde Tyrkiet velkommen tilbagevende til Mellemøsten, fordi det kan ”standse KRGs bevægelse hen imod uafhængighed ved at skabe åbne og retfærdige irakiske nationale institutioner og civilkultur. Disse er de bedste garanter for den nationale enhed.”

http://www.nytimes.com/2012/01/02/opinion/how-iraq-can-define-its-destiny.html?_r=1&scp=2&sq=Kurdistan&st=cse

På kurdisk: http://netkurd.com/?mod=news&option=view&id=9346

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer