For Haider Alzahawe var det drømmen om egen butik, som drev ham gennem optikerstudiet. Hans familie har kurdisk baggrund, og faren var selvstændig med flere butikker i Bagdad, men måtte sælge dem, da han flygtede til Danmark.

Interview med HAIDER ALZAHAWE, 32 år, uddannet optiker. Chefoptiker og medejer af Louis Nielsens butikker på Østerbrogade i København og i Søborg. Har været i Louis Nielsen siden 2010 og startede med at være assistent i butikken i centrum af Aarhus. Nu er han ejer af to butikker i hovedstaden.

Der var ikke mange andre indvandrere i Hammel i Midtjylland, da Haider Alzahawe som 10-årig kom dertil med familien i 2001. Hans far, der stammede fra Khanaqin i irakisk Kurdistan, var rejst i forvejen som flygtning, da han havde arbejdet med den kurdiske hær og derfor var efterlyst af Saddam Hussein.

“Det tog to forsøg for ham at komme ud af Irak – i 1997 og i 1998. Første gang blev han fanget i Tyrkiet og sendt tilbage. Anden gang lykkedes det, men vi hørte ikke fra ham i to år. Det var meget hårdt,” fortæller Haider Alzahawe.

Imens måtte Haiders mor og fire søstre flygte fra Bagdad til byen Sulaymaniyah, da det var mere sikkert for dem efter farens flugt. Pludselig ringer hans far til familien og fortæller, at han er i Danmark og har fået opholdstilladelse. Familien søger om at blive familiesammenført, og derfor skal Haider, hans fire søstre og deres mor nu flygte ud af Irak mod Danmark.

Haider Alzahawes barndom var ifølge ham selv var ’et lækkert liv’ i Bagdad. Nu var det hele ændret, og Haider, hans søstre og moren måtte tage en hård flugt ud af landet.

“For at komme til Danmark var vi nødt til at flygte til Iran, fordi den danske ambassade lå i Tehran. Det var ikke en sjov oplevelse for hverken mig eller min søskende. Vi skulle gå i flere kilometer på mudrede veje og i skoven, så vi ikke blev opdaget af hverken irakiske eller iranske soldater,” fortæller han.

Genforenet efter tre år

De landede i Billund lufthavn den 19. november 2001.

“Det var så rart at kramme min far efter tre år. Jeg er alene dreng i familien, så min far betyder alt for mig. Jeg har som barn gået op og ned ad ham i vores butikker i Bagdad. De tre år, jeg var uden ham, oplevede jeg som meningsløse,” fortæller Haider Alzahawe.

Hurtigt begyndte hverdagen og et nyt liv i Hammel i Midtjylland for 10-årige Haider:

“Jeg startede i en sprogklasse, men var hurtig til at lære sproget, så jeg var der kun i fem måneder. Så kom jeg ind til en helt ”almindelig” dansk klasse. Der var ikke så mange indvandrere i Hammel så vi var nærmest tvunget til at snakke sproget hvis vi skulle lege osv.”

Også derhjemme gik det hurtigt med det danske sprog:

“Min forældre tvang os til at snakke dansk derhjemme, så vi lærte sproget,” fortæller Haider Alzahawe og fortsætter med et smil:

“Efter vi havde lært dansk, så tvang de os bagefter til at snakke kurdisk, så vi heller ikke glemte det.”

Hvordan bliver jeg selvstændig?

Haider Alzahawes karrierevej kom som lidt af et tilfælde. Han vidste, at han gerne ville være selvstændig som faren – og farfaren – men var ikke helt sporet ind på, hvordan han kunne blive det.

“Jeg havde svært ved at finde min rette hylde. Jeg var salgsleder i Fakta, da jeg hørte om optikerfaget igennem en af vores ansatte, som faktisk også ejer sin egen Louis Nielsen-butik i dag.”

Kollegaen fortalte ham om at blive optiker, og at man kunne blive partner i Louis Nielsen og dermed eje sin egen butik i samarbejde med kæden.

“Det var faktisk partnerskabet der fangede mig. Jeg havde aldrig set mig selv som optiker, men jeg fik øjnene op for, at det var en mulig vej til at blive selvstændig,” fortæller han.

Hos Louis Nielsen i Ryesgade i Aarhus startede han som assistent og hverver på gaden. Han blev ansat i 2010 og arbejdede sig op derfra til optikstuderende, optiker og til sidst souschef.

“Her blev jeg lært op i både det optiske og at drive min egen butik. Jeg fandt ud af, at jeg er lige så interesseret i øjensundhed og optik som at drive en butik, så det var en helt perfekt kombination for mig. Jeg elsker at hjælpe folk med at se godt og passe på deres syn,” siger Haider Alzahawe og tilføjer:

“I samme periode fik min far diverse øjensygdomme, og så gav mit fag bare endnu mere mening.”

Skabte den bedste Louis Nielsen-butik

I 2018 opstod mulighed for, at Haider kunne blive partner og chefoptiker i egen butik på Østerbrogade i København sammen med butikschef Ronni Rasmussen, som dengang var ny i Louis Nielsen. Haider var som 26-årig dengang den yngste partner i Louis Nielsen.

Han og Ronni Rasmussen var enige om, at det skal være sjovt at gå på arbejde:

“Det skal ikke blot være en oplevelse for kunderne, men også for medarbejderne.”

De to knoklede i flere år for at skabe et højt fagligt niveau, glade medarbejdere og glade kunder.

I 2022 vandt de prisen som årets bedste Louis Nielsen-butik med butikken på Østerbrogade. Senere samme år åbnede de to endnu en Louis Nielsen-butik i Søborg.

“Det var været en drøm at stå med min egen butik. Nu er jeg 32 og er medejer af to butikker. Hvad næste mål er, kan jeg ikke sige lige nu, men det kan jo ende mange steder med den fart, vi har på,” siger Haider Alzahawe.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer