Hussein Abbas har tilstået drab på sin kone og søn i Kobanî. Alligevel får han 200.000 kroner af den danske stat i repatrieringsstøtte, fordi han er vendt tilbage til Syrien.

Hussein Abbas har overfor politiet i Kobanî tilstået drab på kone og søn i februar i år. Alligevel kan han til februar 2021 se frem til at modtage 100.000 kroner af den danske stat i repatrieringsstøtte af den dansk stat, fordi han er vendt tilbage til Syrien – også hvis han bliver dømt for dobbeltdrab. Repatrieringsstøtten er en ordning, hvor udlændinge der rejser permanent hjem, får en hjemrejsebonus af den danske stat.

Hussein Abbas boede i Langeskov sammen med den etnisk arabiske 26-årige Huda Ahmad, der stammer fra ash-Shadadi i Syrien, samt deres tre børn; sønnen Azad Abbas og to tvillingedøtre på snart fire år. Huda kom til Danmark i 2015 og startede på en frisøruddannelse i Odense.

Den dræbte Huda og hendes børn

I februar i år tog familien så på besøg i Syrien. Lørdag den 22. februar dræbte Hussein Abbas sin kone og sønnen Azad med talrige slag med sten mod deres ansigter. Huda fik kraniebrud og et knoglebrud i overkæben samt i underkæbe.

Derefter gemte familiefaren ligene væk i en skov i Kobanî, før han overgav sig til de kurdiske sikkerhedsstyrker.

I afhøringsrapporten sagde Hussein Abbas, at konen var vred over, at han havde taget hendes og børnenes pas.

“Huda begyndte at svine mig til, og jeg slog hende ved at give hende en lussing. Så begyndte hun at forsvare sig, og jeg tog fat i hendes hår, og vi sloges,” forklarede han ifølge Kristeligt Dagblad.

“Efterfølgende tog jeg en sten.”

Inden afrejsen boede gerningsmanden i Nyborg Kommune, hvor han søgte om såkaldt repatrieringsstøtte.

En uge inden drabet, fik Hussein Abbas udbetalt den første rate på 100.000 kroner, ifølge dokumenter fra Nyborg Kommune, som Kristeligt Dagblad har set. Derudover får han yderligere 100.000 kroner til februar 2021. I alt vil han have modtaget 215.000 kroner af staten.

Pengene skal blandt andet dække medicin, nyt pas, flybilletter og udgifter til transport.

Minister: Vanvittigt

I maj måned sagde Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), at han ville ændre reglerne i repatrieringsloven, så Hussein Abdo Abbas ikke får pengene.

”Jeg kan slet ikke forstå, at den danske stat skal betale penge til en mand, der stener sin kone og søn,” sagde ministeren til Kristeligt Dagblad.

Men nu står det klart, at Danmark ikke kan slippe for at udbetale pengene, fordi Grundloven forhindrer, at loven om repatrieringsstøtte kan ændres med tilbagevirkende kraft.

En skuffet Mattias Tesfaye siger til Ritzau:

“Vi er et meget bredt flertal i Folketinget, der står bag denne her lovgivning. Jeg ville ønske, at der var en af os, der havde tænkt over det for to-tre år siden, da loven blev ændret sidst.”

I Odense kendte medstifter af foreningen Søstre mod vold og kontrol, Kefa Abu Ras godt den afdøde kvinde. Hun havde flere gange fået ordnet sit hår af Huda.

“Jeg er skuffet, men desværre ikke overrasket over, at det ikke har været muligt at ændre loven om repatriering så hurtigt,” siger Kefa Abu Ras til Jiyan.dk. “Jeg håber, at loven kan ændres fremadrettet, men jeg ved godt, at det er rigtig svært.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer