Den tidligere irakiske diktator Saddam Hussein massakrerede mange feyli-kurdere. Nu er det anerkendt som folkemord af det irakiske parlament.

Af Deniz Berxwedan Serinci & Saman Zaki

Det irakiske parlament har nu anerkendt massakrerne og deporteringen af feylî kurderne i 1980erne som folkemord.

Feylîkurderne er shiamuslimer med egen dialekt og blev under Saddam Hussein ofte deporteret til Iran med den begrundelse, at de havde ”iranske rødder”. Under Iraks krige med nabolandene blev feylî ofte brugt som menneskelige skjolde mod “fjenden”.

De bor hovedsageligt i Bagdad, og Diyala provinsen i Irak omkring Khanaqin og Mandali, og derfra over den iranske grænser, i provinserne Ilam, Kirmanshah og Luristan.

Feylî angrebet med kemiske våben

I 1980 blev henimod en halv million feylikurdere samt 10-20.000 unge mænd, gamle, børn og kvinder bortført og udvist af det irakiske regime under påskud af, at de var iranere, der ikke hørte til i Irak tiltrods for at mange af dem kunne spore deres aner i Irak flere århundreder tilbage.

På dette tidspunkt havde feylikurderne overtaget de tidligere irakiske jøders greb om økonomien og var veluddannede og velintegrerede i det irakiske samfund. Samtidig støttede de det kurdiske oprør i Irak, der fandt sted 1961-75 moralsk, økonomisk og militært. Feylikurdernes stærke økonomiske stilling i Irak vakte det Baathiske regimes bekymring, eftersom det frygtede, at feylierne ville støtte præstestyret i Iran mod Irak pga. deres shiitiske tro, som de deler med sidstnævnte.

I april måned 1980 iværksatte regimet en storstilet forfølgelse af feylikurderne, der udover konfiskering af deres ejendomme og udvisning af dem til Iran også indebar afprøvning af kemiske gasser på nogen af de arresterede feylikurdere.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer