Tyrkisk lokalvalg: Det kurdisk-islamistiske parti Hüda Par stiller op for første gang og går ind for tilsløring af kvinder og forbud mod alkohol. Diyarbekirs alevier er bekymrede.

På søndag er der lokalvalg i Tyrkiet. Valg der også påvirker den kurdiske region og dens etniske og religiøse minoriteter. En af partierne i valget er Den Frie Sags Parti, kendt som Hüda Par. Det kommende valg er det første nogensinde, hvor Hüda Par også deltager. Partiet betragtes som et religiøs fundamentalistisk parti og blev skabt af tidligere Hizbullah-aktivister. Hüda Par er meget aktiv mange steder i tyrkisk Kurdistan, heriblandt Diyarbekir.

Diyarbekir er også det eneste sted i regionen, der er hjemsted for et officiel bedested for det religiøse mindretal, alevierne, kendt som “Cem hus”. Det blev bygget af Osman Baydemir, den nuværende borgmester i Diyarbekir.

Cafer Koluman er formand for Alevi Foreningen i Diyarbekir og siger, at der er to Alevi landsbyer i området. De er etniske turkmenere og stammer fra Khorasan i Iran og Mosul i irakisk Kurdistan. Derudover bruger alevier fra omkringliggende provinser også Cem huset i Diyarbekir, hvor der er kurser i musik og dans, seminarer, osv.

Men fremtiden er ganske usikker, frygter Cafer Koluman. Fordi hvis Hüda Par, Saadet (”Lyksalighedens Parti”) eller det regerende Retfærdighed og Udviklingsparti (AKP) – partier, som Koluman beskriver som “sharia-tilhængere” – får den lokale magten efter valget på søndag, vil det skabe bekymring blandt Diyarbekirs alevier, siger Koluman.

“Mentaliteten hos Hüda Par og de andre fundamentalistiske partier er imod eksistensen af ​​alevier her,” siger Koluman til Rudaw.

En af Hüda Pars kandidater, Vedat Turgut fortæller Rudaw, at hans parti vil forbyde alkohol og foretrækker, at kvinder at bære tørklæde, selvom tvang ikke vil forekomme.

“Selv om de ikke siger det direkte, frygter vi, at Hüda Par og de øvrige partier gradvist vil indføre sharia-lov. Det vil være enden på vores trosfrihed,” siger Koluman.

Alevierne i Tyrkiet udgør 10 til 20 procent af den samlede befolkning, og er blandede kurdere og tyrkere. Alevier beder ikke i moskeer, tager ikke til Mekka, overholder heller ikke fasten under ramadanen, eller forbud mod at drikke alkohol. I en episode i provinsen Malatya i 2012 blev en Alevi-familie angrebet af en gruppe nationalistiske tyrkere med den begrundelse, at familien klagede over Ramadan-trommeslageren, der spiller tromme ved midnat for at vække folk til måltid.

Sidste måned blev Diyarbekirs Cem hus angrebet to gange med sten af ukendte mænd. Ved indgangen til huset er der et billede af døde mennesker fra massakren Sivas i 1993. Et hotel i Sivas, der blev brændt ned den 2. juli 1993 af brandstiftere under en konference. 37 mennesker blev dræbt, hovedsagelig alevier.

Koluman siger, at alevierne stadig ikke har glemt tidligere problemer med religiøse fundamentalister og stadig ikke føler sig trygge.

Men ifølge Vedat Turgut fra Hüda Par er der ingen grund til bekymring.

“Når vi kommer til magten, vil vi give religiøse mindretal deres religionsfrihed. Jeg går ind for at tillade både alevier og kristne at bygge bedesteder, afhængigt af deres behov,” siger Turgut til Rudaw.

Men Koluman har ikke meget tillid til Hüda Par.

“De er nødt til at sige sådan. Det er politik. Men når vi ser på fortiden er resultatet anderledes. Vi frygter, at de vil lukke vores Cem hus, hvis de vinder valget,” frygter Koluman.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer