Det ser sort ud for kurderne, ifølge menneskerettighedsorganisationen Amnesty Internationals seneste rapport om kurdernes situation i Iran, Irak og Syrien.

Arkivfoto: Deniz Serinci

I rapporten “Human Rights in the Middle East and North Africa” skriver menneskerettighedsorganisationen Amnesty International blandt andet om kurdernes situation i Iran, Irak og Syrien. Tyrkiet har ikke et selvstændigt landeafsnit i rapport.

Om Iran står der i rapporten:

“Etniske minoriteter, herunder…kurdere…blev udsat for forskelsbehandling, fik begrænset deres adgang til uddannelse, beskæftigelse og passende boliger. Regioner, der er befolket af minoriteter, blev forsømt økonomisk. Persisk er det eneste undervisningssprog i grundskolen og gymnasiet.”

“Religionsfrihed blev systematisk krænket. Kun shia-muslimer fik lov til at have centrale politiske poster.”

“I juli fik den kurdiske sanger Peyman Mirzazadeh 100 piskeslag efter at være dømt for blandt andet at have drukket alkohol.”

Om Irak står der:

“Den 26. januar brød der protester ud, tæt på en tyrkisk militærbase, efter…der var sket civile tab som følge af tyrkiske luftangreb. (Det kurdiske sikkerhedstjeneste, red.) Asayish anholdt en journalist og to aktivister, der ifølge deres pårørende var på vej til Duhok til støtte for protesterne; de blev sigtet og senere løsladt.”

Om Syrien står der:

“Efter den militære offensiv, der blev startet af Tyrkiet og Den Nationale Syriske Hær i det nordøstlige Syrien den 9. oktober, var der vilkårlige angreb på boligområder, herunder på et hus, bageri og skole. Beviserne tyder stærkt på, at Tyrkiet og de allierede syriske væbnede grupper stod bag angrebene.”

“Tyrkiets militære og væbnede oppositionsgrupper, der modtog militær støtte fra Tyrkiet, fortsatte med at kontrollere Afrin. Her blev indbyggerne fortsat nægtet adgang til deres ejendom og ejendele, som er blevet givet til medlemmer af væbnede grupper og deres familier.”

“Den 12. oktober blev…Hevrin Khalaf, en kurdisk politiker, slået og skudt ihjel. Ifølge obduktionsrapporten viste hendes krop tegn på…flere skudsår, brud på ben, ansigt og kranium…og hårtab som et resultat af at blive trukket i håret.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer