Da Tyrkiets premierminister Erdogan onsdag besøgte Danmark, handlede det ikke kun om øget samhandel. Også sagen om den kurdiske tv-station Roj-TV, som blev kendt skyldig i terrorstøtte i januar 2012, var på dagsordenen.

Tyrkerne kan ikke ”forstå, at hvis PKK er en terrororganisation, også i Danmark, at der så kan være sådan en tv-station, som har sendetilladelse,” siger Helle Thorning-Schmidt efter mødet med Erdogan (Jyllands-Posten, 21.03.2013)

I januar 2012 fandt dommeren Roj-TV skyldig i at fungere som talerør for PKK og at være finansieret af sidstnævnte, men fandt samtidig ikke, at der i straffeloven var hjemmel for at fratage Roj-TV dens sendetilladelse.

Thorning-Schmidt henviser til at dommen fra januar 2012 meget klart ”siger…, at PKK er en terrororganisation. Vi har også i går fremlagt lovgivning, som skal se på, hvordan man kan sikre, at der ikke er sendetilladelse til kanaler, som støtter terrororganisationer,” sagde Thorning-Schmidt (Jyllands-Posten, 21.03.2013).

Overfor den tyrkiske tv-station T24 sagde Erdogan, at han tilfreds med Danmarks orientering om Roj-TV-sagen.

”Jeg var glad for at blive informeret af min modpart om de skridt, der er taget i den juridiske proces her i forhold til PKK,” sagde Erdogan (Politiken, 21/3-13).

Overfor Politiken ærgrer Erdogan sig over, at tv-stationens sendetilladelse ikke blev inddraget efter dommen i 2012.

”Vi forventer, at processen ender med en afgørelse, der er i overensstemmelse med internationale konventioner og forpligtelser til at bekæmpe terrorisme. Som venner og naboer må vi under alle omstændigheder samarbejde i fuldt omfang om at bekæmpe terrorisme. At give husly til celler af terrororganisationer harmonerer ikke med de europæiske kriterier for demokrati og gennemskuelighed”. (Politiken, 20/3-13).

Mange kurdere er overbeviste om, at sagen skyldes en tyrkisk-amerikansk konspiration. Hemmeligstemplede dokumenter fra Wikileaks afslørede i november 2010, at tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen indgik en studehandel med Tyrkiet, da han skulle vælges som NATO-generalsekretær i april i 2009.

Til gengæld for tyrkisk accept, skulle Fogh ”undersøge det juridiske aspekt” ved at lukke den terrortiltale kurdiske tv-station Roj-TV og en tyrker skulle vælges som vice-generalsekretær i NATO. En anklage Fogh selv har afvist.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer