Læs Roj-TVs pressemeddelelse:

 DET KURDISKE SPROG FORTSAT FORBUDT

Trods den tyrkiske regerings forsøg for at overbevise omverdenen, at kurdisk er tilladt i Tyrkiet, praktiserer myndighederne noget helt andet. Senest i forstaden Kayapinar i Diyarbakir har guvernøren meddelt byrådet, at samtlige kurdiske navne for 19 parker og stræder er i strid med det ”tyrkiske sprog.” Det drejer sig f.eks. om navnet ”Cegerxwin-parken”, opkaldt efter en kurdisk poet fra Qamishlo i det nordlige Syrien.

Lige før alle gik på sommerferie lancerede premierminister Erdogan kurdisk som tilvalgsfag i alle Tyrkiets folkeskoler fra 5. klasse og kaldte initiativet ”et historisk skridt”. Kurderne er lodret uenige; de mener, at modersmåls-uddannelse på kurdisk vil være langt mere effektivt.

Det er tyranni at tilbyde et modersmål som valgfrit kursus, lød kritikken dagen efter Erdogan i juni lancerede kurdisk som del af en ny uddannelsesreform.

Kritikerne mener, at det er både groft og dobbeltmoralsk at bede over 20 millioner kurdere assimilere sig. Erdogan har nemlig selv kritiseret Tysklands integrationspolitik med udsagnet: ”Assimilation er en forbrydelse mod menneskeheden”.

I offentlige taler som i avisinterview i Tyskland har Erdogan flere gange udtalt, at tyrkere bosiddende i Tyskland aldrig skal opgive deres modersmål og kultur. Han har sagt direkte til Angela Merkel, at Tyskland burde tilbyde tyrkisk modersmålsundervisning og skabe skoler og universiteter med undervisning på tyrkisk.

Demokrati er godt, dobbeltmoral er dobbelt så godt

I forbindelse med Syrien-konflikten ser det ud til, at premierminister Erdogan er i gang med en verbal offensiv for at få fjernet Syriens præsident Assad med meldinger om både reformer og åbent nyvalg.

Det er tankevækkende, hvordan Erdogan anviser nabostaten til parlamentariske og demokratiske midler til løsning af en konflikt, sammenholdt med det faktum, at han på ingen måde synes, at tilsvarende fremgangsmåde er brugbar i Tyrkiet til sikring af det kurdiske mindretals rettigheder og levevilkår.

Mens opstanden i Syrien medfører massive kampe mellem oprørerne og regeringsstyrker i flere syriske byer, har kurderne i det nordlige Syrien overtaget magten i adskillige kurdiske byer uden at anvende vold. Kurderne arbejder for et demokratisk Syrien. Dette har vakt stor glæde hos kurderne. Den tyrkiske regering har straks meddelt og truet, at de ikke vil tillade ”terroristerne” at overtage magten i Syrien.

Relevans for Landsretten

Herhjemme har Landsretten accepteret ROJ TV’s begæring om bevisførelse og fem vidner – omvendt sagen i Byretten, hvor forsvarerens vidner og bevisførelse konsekvent blev afvist som ”ikke relevant for sagen”. Retssagen starter ultimo oktober 2012 og varer til primo juni 2013.

Vi ønsker alle en fortsat god sommer og håber det bedste for kurderne i Tyrkiet, Syrien og Danmark.

Med venlig hilsen

Imdat Yilmaz

Administrerende direktør

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer