Demirtaş har holdt sin valgtale for tyrkisk stats-tv TRT.

Selahattin Demirtaş, tidligere medleder af Folkenes Demokratiske Parti (HDP) og kandidat til præsidentvalget på søndag, har holdt sin valgtale for tyrkisk stats-tv TRT. Det er første gang i 20 måneder, at Demirtaş når ud til folk gennem levende optagelser. Han sagde blandt andet:

“Lad dem ikke glemme, som Seyid Riza sagde: ‘Jeg kunne ikke tage kampen op mod jeres løgne og bedrag. Det piner mig. Men jeg knælede heller ikke for jer. Må det pine jer!’ Jeg vil uden tvivl tage kampen op mod jeres løgne!

Hvem er vi? Vi er kurdere, tyrkere, kvinder, mænd, alevier, sunnier. Først og fremmest er vi mennesker. Vi er ikke hinanden overlegne. Vores vrede er imod undertrykkelse. I Serez’ købsmarked er vores navn Şeyh Bedrettin. Den ene side af os Pir Sultan. I torturcellen var vi Hallac-ı Mansur. Vi var İbrahim, vi var Mazlum. Da vi var på vej til hængning, holdt vi hovedet oppe. Vi var Deniz, Hüseyin, Yusuf. På Dağkapı-torvet var vi Sait. I Kerbela var vi Hussein. I eksil var vi Ahmet Kaya, i fængslet var vi Yılmaz Güney.

Om de så idømmer mig 20 års fængsel, så bøjer jeg mig ikke for undertrykkelse. Det er vores forskel. Vi er ikke én mand, vi er mange mennesker. Vi vil ikke bøje os for dem, der truer os med henrettelse. En stemme til HDP, en stemme til Demirtaş.”

Den kurdiske politiker har siden november 2016 siddet fængslet med anklager om at støtte Kurdistans Arbejderparti (PKK), der står på Tyrkiets og EU’s terrorliste.

Demirtaş stiller op til præsidentvalget i Tyrkiet den 24. juni. Kritikere af landets præsident Recep Tayyip Erdoğan kalder valget den sidste chance for at stoppe Tyrkiets udvikling henimod en endegyldig autoritær stat med øgede magtbeføjelser til Erdoğan. Tilhængere af sidstnævnte siger derimod, at en præsident med øget magt kan stabilisere det til tider kaotiske land.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer