Svensk socialdemokrat nominerer fængslet kurderleder til Nobels Fredspris 2019.

Af Deniz B. Serinci

En svensk politiker har nomineret den fængslede tidligere leder af det prokurdiske Folkenes Demokratiske Parti (HDP), Selahattin Demirtaş til Nobels Fredspris 2019.

Demirtaş er blevet nomineret af Thomas Hammarberg, svensk socialdemokrat og menneskerettighedsforkæmper.

“Demirtaş har de sidste tolv år spillet en nøglerolle i næsten alle initiativer i Tyrkiet, der fremmer fred mellem kurdere og tyrkere,” siger Hammarberg ifølge den tyrkiske avis Duvar. Den svenske politiker tilføjer, at Demirtaş har fremmet “mindretalsrettigheder, kvinders rettigheder, homoseksuelle rettigheder og demokrati”

“Han har været modig i sit arbejde for en fredelig løsning på det kurdiske spørgsmål. Han har arbejdet for at afslutte krigen mod kurdere i Tyrkiet og Syrien,” lyder det fra Hammarberg.

Dømt for støtte til PKK

Den 45-årige Demirtas stod i spidsen for HDP, da det ved valget den 7. juni 2015 formåede at komme over den tyrkiske spærregrænse på 10% og dermed blive repræsenteret i det tyrkiske parlament.

Den 4. november 2016 blev Demirtaş og mange andre HDP-parlamentarikere anholdt for “støtte til PKK”, Kurdistans Arbejderparti (PKK), der står på EU’s terrorliste.

Senere idømte en domstol i Tyrkiet den kurdiske politiker fire år og otte måneders fængsel for at sprede propaganda til fordel for PKK.

I november 2018 opfordrede Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol Tyrkiet til at løslade Demirtaş. En opfordring, som den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan afviste at følge. Sidstnævnte beskylder Demirtaş for at være medskyldig i 53 kurderes død i oktober 2014, under demonstrationer for den syrisk-kurdiske by Kobanê.

HDP afviser anklagen om at støtte PKK og kritiserer Erdogan for at forfølge politiske modstandere.

Demirtaş stillede op til præsidentvalget i Tyrkiet i sommers, den 24. juni, og fik 8,4 procent af stemmerne. Dermed blev han nummer tre efter præsident Recep Tayyip Erdogan og Muharrem Ince, der var kandidat for Det Republikanske Folkeparti (CHP).

Siden PKK startede den væbnede kamp mod Tyrkiet den 15. august 1984, er over 45.000 mennesker blevet dræbt.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer