”Selahattin er måske tusinder af kilometer væk fra jer i en fængselscelle, men jeg kan høre hans hjerte banke af spænding,” sagde Başak Demirtaş om sin mand.

Af Deniz Berxwedan Serinci

Den tysk-baserede Progressive Alliance Award for ”særlig mod” gik i år til den kurdiske politiker Selahattin Demirtaş, der har siddet fængslet i Tyrkiet siden november 2016.

Progressive Alliance omfatter over 130 organisationer, herunder De Europæiske Socialdemokrater (PES) og andre grupper i Europa-Parlamentet.

Da den kurdiske politiker sidder i fængsel, tog hans kone Başak Demirtaş imod prisen i hans navn i Stockholm. Samtidig læste HDP’s næstformand Hişyar Özsoy et brev op fra den fængslede politiker under prisoverrækkelsen.

”Jeg vil gerne dedikere denne pris til alle Tyrkiets folkeslag, herunder til det kurdiske og tyrkiske folks modstand,” citerede Hişyar Özsoy den fængslede politiker for. ”Vi fortsætter vores kamp og vi vil vinde,” tilføjede han.

Başak Demirtaş sagde om sin mand.

”Selahattin er måske tusinder af kilometer væk fra jer i en fængselscelle, men jeg kan høre hans hjerte banke af spænding her i denne hal.”

Før prisoverrækkelsen sagde den den svenske forsvarsminister Peter Hultqvist:

”Vi støtter det kurdiske folks frihedskamp. Vi støtter ytringsfrihed og pressefrihed i Tyrkiet. Vi ser frem til at Selahattin Demirtaş bliver løsladt.”

Se selve prisoverrækkelsen her:

Xelata siyasetvanê wêrek a Hevbendiya Pêşverû (Progressive Alliance) li ser navê Selahattin Demirtaş xanima wî wergirt.Nameya Demirtaş ku ji komcivînê re şandibû bi coşeke mezin hate pêşwazî kirin.

Slået op af Radyoya Swêdê – Radio Sweden Kurdish i Fredag den 15. november 2019

Beskyldes for terrorstøtte

Den 46-årige Demirtas stod i spidsen for HDP, da det ved valget den 7. juni 2015 formåede at komme over den tyrkiske spærregrænse på 10% og dermed blive repræsenteret i det tyrkiske parlament.

Den 4. november 2016 blev Demirtaş og mange andre HDP-parlamentarikere så anholdt for “støtte til PKK”. I september 2018 idømte en domstol i Tyrkiet Demirtaş fire år og otte måneders fængsel for at sprede propaganda til fordel for Kurdistans Arbejderparti, PKK. PKK står på EU’s terrorliste.

I november samme år opfordrede Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol Tyrkiet til at løslade Demirtaş. En opfordring, som den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan afviste at følge. Sidstnævnte beskylder Demirtaş for at være medskyldig i 53 tyrkiske statsborgeres død i oktober 2014 under demonstrationer til fordel for den syrisk-kurdiske by Kobanî.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer