Læs tale fra lederen af Folkenes Demokratiske Parti (HDP), Selahattin Demirtaş under besøg i København i dag.

Foto: P. Frahm

Vi skal sende HDP ind i parlamentet. Vi står overfor et valg mellem diktatur og fred. Vi drømte om en have, der kunne være ligeså mangfoldig som vores geografiske område. Vi er ikke kun til pynt i det område. Vi er områdets retsmæssige ejere.

Til dem, der siger “Vi vil ikke tillade, at landet bliver splittet”, svarer vi, at det vil vi heller ikke. Det er dig, der splitter landet. Lad dog den, der vil gå i kirke, cem-hus eller moske frit gøre det.

Hvis du ønsker, at vores stat skal blive en retsstat og et demokrati, så sker det ikke gennem enmandsstyre. Det sker igennem en selvstyremodel.

I er vidner her. Landene i Europa regeres ikke af enemænd. Der er monarkier, kongedømmer, men de er alle sammen symbolske. Sandt er det, at der er slotte og paladser – men de er levn fra Middelalderen.

Vores mand her stræber efter det samme. Som han ser paladserne her, tænker han “Så vil jeg også have paladser, så vil jeg også være formand”. Men vi har ikke brug for paladser eller en sultan. Vi har brug for et grundfæstet demokrati.

Et grundfæstet demokrati, hvor folk alle steder, i alle provinser, kan regere sig selv i deres egne parlamenter. Ligesom det sker i mange europæiske lande.

Lad os overdrage den magt, som kommune- og provinsråd i dag har, til lokale parlamenter. Som det er nu, så vælger I, men folket kender dem ikke. Guvernører, som er blevet tvangsudnævnt af Ankara, styrer de områder. Se, det svarer til at dræbe demokratiet.

Der er en kæmpe kløft mellem os og AKP. Når I tager til valgurnerne, så vælger I ikke blot mellem to forskellige partier. I vælger mellem to forskellige fremtidsscenarier. Derfor er din stemme meget vigtigt. I beslutter hvordan jeres børn og børnebørn skal leve.

Vi ønsker ikke krig i vores land. Vi ønsker ikke borgerkrig i vores land. Det er muligt at skabe fred, både i vores land, i Irak, Syrien og generelt i Mellemøsten. Vi siger, at våbnene bør tie. Hvad siger præsidenten? Han siger “Jeg ønsker ikke, at våbnene skal tie.”

For de børn, der mister livet, er alligevel ikke hans børn. Det er alligevel ikke hans hjerte, der bliver knust, når lig efter lig bliver bæres i kister. Han kigger kun på meningsmålinger. Han lægger hånden på kister og holder taler under demonstrationer.

7. juni så en kæmpe demokratisk styrke dagens lys. Det er denne styrke, der vil afgøre Tyrkiets fremtid. Enhedspartiernes æra er ovre i vores land. Folkenes Demokratiske Parti (HDP) har sat dets præg på landets fremtid med støtte fra dem, der forsvarer arbejderne, friheden, landmændene, kvinderne, osv. Samtidig er dørene lukket for racisme og fascisme.

HDP har åbnet en dør, der viser fremtiden. Derfor kunne nogen ikke acceptere valgresultatet 7. juni. De insisterer på, at Tyrkiet skal til et nyvalg. I bør endnu engang tage til valgurnerne og medbringe en person, der ikke har stemt. Vi skal 1. november endnu engang opnå et stærkt resultat. Det vil være er resultat, vi har opnået med vores egen indsats, blod, sved og tårer.

Endnu engang vil folket og demokratiet sejre – ikke diktaturet. Ikke dem, der ønsker krig. Men tværtimod vil dem, der ønsker fred, sejre. Hvis I er klare, så er vi også klare. Vi forventer en større deltagelse fra Danmark end den under 7. juni valget. Valgdeltagelsen kan blive fordoblet.

Vi vandt 7. juni. Vi vil også vinde 1. november.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer