“Jeg opfordrer alle præsidentkandidater og demokratiske kræfter til at protestere mod dette barbari og vise solidaritet med Palæstinas folk ved at holde en stor demonstration i Istanbul,” skriver Demirtaş på Twitter.

Selahattin Demirtaş, fængslet præsidentkandidat for Folkenes Demokratiske Parti (HDP), opfordrer sine tilhængere til at demonstrere for palæstinenserne. Det sker efter gårsdagens uroligheder, hvor 52 palæstinensere blev dræbt af israelske sikkerhedsstyrker på grænsen mellem Gaza og Israel.

Demirtaş skriver på det sociale medie Twitter:

Længere nede skriver han:

I november 2016 blev Demirtaş og mange andre HDP-parlamentarikere anholdt. Tyrkiet anklager HDP for at støtte PKK, der står på Tyrkiets og EU’s terrorliste. HDP afviser anklagen om at støtte PKK og kritiserer den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan for at forfølge politiske modstandere.

Kurdernes forhold til Israel er blandet. Mange irakiske, iranske og til dels også syriske kurdere er pro-israelske, fordi de har haft den samme fjende; nemlig de arabiske nationalister (Bagdad og Damaskus) eller islamister (Teheran).

Mange af de venstreorienterede, kurdiske partier i Tyrkiet derimod er generelt propalæstinensiske og har historisk fået støtte af Israels ærkefjende Syrien. I sommeren 1982 gik Israel ind i Libanon. PKK’erne deltog i krig mod den jødiske stat på palæstinensisk side. 11 PKK-guerillaer blev dræbt i kamp mod Israel. Ved en PKK-demonstration foran det israelske konsulat i Berlin 18. februar 1999 blev tre PKK-tilhængere skudt og dræbt af israelske vagter, da de stormede konsulatet.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer