Første gang danskere hævder at være taget til Syrien/Rojava med det erklærede formål at kæmpe imod Tyrkiet.

Af Deniz Serinci

Venstrefløjsgruppen Revolutionære Antifascister hævder, at flere af deres folk er draget til syrisk Kurdistan (Rojava) for på kurdisk side at kæmpe imod den tyrkiske hær.

“Tyrkiet med fascisten Erdogan i spidsen gør sig klar til storoffensiv mod Rojava,” skriver gruppen på Facebook. “Derfor er vi taget til Rojava for at forsvare revolutionen.”

Ifølge gruppen er “enhver aktion rettet mod Tyrkiets miltære, politiske eller økonomiske strukturer, som et udtryk for solidaritet” med kurderne.

Det er første gang, at etniske danskere hævder at være taget til Syrien med det erklærede formål at kæmpe imod Tyrkiet.

Kort tid inden nytår, den 19. december 2018, erklærede USAs præsident Donald Trump, at stormagten vil trække sig ud af Syrien. Det antages, at en amerikansk tilbagetrækning – hvis det sker – vil efterlade kurderne i en sårbar situation, hvor Tyrkiet vil kunne angribe dem.

Tyrkiet har længe erklæret, at landet ikke vil acceptere et område syd for dens grænse, der er kontrolleret af Folkets Forsvarsstyrker (YPG), der anses for at være den syriske gren af Kurdistans Arbejderparti (PKK). Sidstnævnte har ligget i krig med Tyrkiet siden 1984. Den konflikt har kostet cirka 45.000 mennesker livet.

I foråret 2018 nedkæmpede Tyrkiet sammen med tyrkiskstøttede syriske grupper YPG i Afrin-provinsen i Rojava.

Ifølge Politiets efterretningstjeneste (PET) har da siden 2012 været 150 personer fra Danmark, der er taget ned til Irak og Syrien for at deltage i kamphandlinger, typisk for Islamisk Stat (IS). Cirka 20 ud af de 150 hævder at have kæmpet på kurdisk side, altså med YPG eller de irakisk-kurdiske Peshmerga-styrker, mod IS.

Flere af de hjemvendte prokurdiske krigere, heriblandt Tommy Mørck, Joanna Palani og Martin fra Esbjerg er efterfølgende blevet straffet med inddragelse af pas og udrejseforbud.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer