To eksudenrigsministre samt flere politikere vil arbejde for, at Danmark hjælper med at finde de tusinder af piger, der er bortført af Islamisk Stat.

Af Deniz Berxwedan Serinci

Står det til to tidligere udenrigsministre, flere MF’ere og lokalpolitikere bør Danmark, som vores naboland Sverige, gå i brechen for de tusinder af piger og kvinder, der ifølge Iraks menneskerettighedsminister Mohammed Mahdi er blevet kidnappet af terrorgruppen Islamisk Stat (IS). Efterfølgende menes kvinderne solgt som slaver til rigmænd i Irak, Syrien og andre arabiske lande.

Folketingets formand og tidligere udenrigsminister, Mogens Lykketoft (S) kalder brugen af tilfangetagne kvinder som slaver ”afskyelig og barbarisk” og mener, at der skal lægges pres på landene i Mellemøsten, så de kan finde pigerne.

boks”Vi må på det skarpeste opfordre disse lande til at opklare sådanne forbrydelser og sørge for, at kvinderne bliver sendt tilbage til deres slægtninge,” siger Lykketoft til Jiyan.dk.

Lignende toner lyder fra formand for Udenrigsudvalget og tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K):

”Vi skal gøre det samme som Sverige,” siger han til Jiyan.dk.

I oktober 2014 bekendtgjorde et netværk af svenske parlamentarikere, at de ønskede at sende en delegation til Mellemøsten for at finde de piger og kvinder, der er bortført af IS.

Désirée Pethrus, et kristendemokratisk parlamentsmedlem, var et af ​​otte svenske parlamentsmedlemmer, der bad den svenske udenrigsminister Margot Wallström at presse FN til at undersøge og identificere de manglende kvinder i Irak og Syrien.

“For at forhindre yderligere folkemord, voldtægt og bortførelse af kvinder og piger til sexslaveri, skal den syriske borgerkrig og IS stoppes. Sverige må tage deres del af ansvaret for det,” skrev parlamentsmedlemmerne i et brev til den svenske udenrigsminister dengang.

Enhedslisten vil lægge pres på Tyrkiet og Golfstater

Lykketoft og Møller får opbakning fra andre politikere. De fleste af de bortførte kvinder er medlemmer af trossamfundet ezidierne, der i århundreder er blevet forfulgt af islamiske fundamentalister.

Medlem af Folketinget, Yildiz Akdogan (S) har tidligere opfordret danske ezidier til at komme i foretræde i Udenrigsudvalget, som hun sidder i.

”Vi skal både som enkeltland og gennem EU og FN gøre en meget større indsats for at hjælpe disse ezidi-piger,” siger Akdogan og tilføjer:

”Det er så frygteligt og jeg kan slet ikke forestille mig, hvilke rædsler, de bliver udsat for.”

NATO-landet Tyrkiet og en række arabiske Golfstater har fået kritik for enten at lade private rigmænd sende donationer til IS eller – i Tyrkiets tilfælde – se igennem fingre med, at IS’ jihadister krydser dets grænse ind til Syrien.

Står det til Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen skal Danmark lægge pres på IS’ ”politiske og finansielle bagmænd i Tyrkiet og Golfstaterne.”

”Endvidere skal landene presses til at hjælpe med at finde og befri de tilfangetagne og slaveholdte ezidi-piger,” siger Villumsen.

Danmark kan slet ikke forvente, at de arabiske lande har ”evne eller vilje” til at deltage i kampen for at få pigerne frigivet, mener Lars Aslan Rasmussen (S), Folketingskandidat.

”Derfor bør vi sende politifolk og andre specialister til Mellemøsten for at hjælpe med opklaringen,” siger Rasmussen. ”Den danske regering bør gøre alt, hvad den kan for at hjælpe med at finde disse piger.”

En anden Folketingskandidat, Eva Flyvholm (EL), kritiserer Danmark for kun at have hjulpet de irakiske kurdere militært i kampen mod IS, men ikke deres etniske fæller i Syrien.

”Hvis vi sendte våben til de syriske kurdere, kunne deres mænd og kvinder også bedre forsvare sig mod IS,” siger Flyvholm. ”Endvidere må vi lægge hårdere pres på Tyrkiet og de arabiske lande.”

Slægtning til dansk ezidi-formand også bortført

Pernille Frahm (SF) mener også, at Danmark bør presse på, så kurderne kan få våben til at bekæmpe IS. Desuden bør Danmark gøre brug af dets lange tradition for og store viden om behandling af traumatiserede og torturofre.

”Derfor bør vi stille eksperter til rådighed, så de bortførte piger kan få hjælp, når de engang bliver befriet,” siger Frahm. ”Endelig skal vi nu bidrage til de indsamlinger, der er i gang nu for at hjælpe mennesker i de områder, hvor IS hærger.”

Fathi El-Abed (SF) betegner IS’ behandling af piger som ”toppen af ondskab på en måde, så det skærer i mit hjerte”. Dog mener han ikke, at Danmark – og Sverige – alene skal arbejde for sagen.

”Vi skal tage sagen videre op på EU-niveau og Den Arabiske Liga-niveau, for at gøre mere ud af det. Et politisamarbejde med arabiske lande kunne måske også komme på tale,” siger El-Abed.

Formand Ezidi Kulturforening i Danmark, Yilmaz Yildiz, oplyser, at mange ezidier i Danmark har slægtninge i Mellemøsten, der er bortført af IS. Yildiz har også en slægtning, der er kidnappet af den islamistiske organisation.

”På min kones side har vi en slægtning, som er blevet taget til fange af IS. Vi har ikke hørt noget nyt om, hvor vedkommende er,” fortæller Yildiz, der glæder sig over de danske politikeres udtalelser.

Vi er virkelig glade for de danske politikeres støtte. Det er en alletiders moralsk opbakning til os.”

Der er omkring 450 ezidier i Danmark, de fleste fra irakisk Kurdistan.

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer