Folketingsmedlemmer og tidligere udenrigsminister mener, at kurderne bør anerkendes for deres kamp mod ISIS. Flere støtter fuld kurdisk uafhængighed, mens Holger K. Nielsen mener, at kurderne skal vente med uafhængighed, indtil de får skabt en regional forståelse.
Et stigende antal danske politikere støtter Kurdistan Regional Government (KRG) efter kurdiske Peshmerga-styrker flyttede ind i den vigtige olieby Kirkuk og mener, at de bør anerkendes for kampen mod den islamiske stat Irak og Syrien (ISIS).
Ifølge Lars Aslan Rasmussen, medlem af Københavns Borgerrepræsentation, har KRG ret til at løsrive sig helt fra Irak. Fremtiden for de omstridte områder som Kirkuk bør afgøres ved en folkeafstemning.
“Kurdistan er det eneste sted i Irak, hvor de formår at kæmpe mod terrorister. De bør have ret til uafhængighed, for ethvert folk har ret til selvbestemmelse,” siger han til Jiyan.dk
MF Nikolaj Villumsen og samtidig medlem af Europa Rådet, støtter ligeledes ideen om kurdisk uafhængighed og tror ikke, at nabolandene har nogen ret til at blande sig.
”I årtier har Tyrkiet og Iran undertrykt deres egne kurdere, så de har ingen vetoret mod de irakiske kurderes beslutninger,” siger han og opfordrer myndighederne til at finde en langvarig og demokratisk løsning i Kirkuk, som vil omfatte alle etniske grupper.
Holger K Nielsen, MF og indtil sidste år tidligere udenrigsminister, siger at kurderne skal støttes som en vigtig sekulær gruppe i Mellemøsten.
“Jeg er ikke i tvivl om, at den nuværende proces med maksimal selvstyre vil føre til en uafhængig stat, men det er vigtigt ikke at forcere processen. Der bør være en international forståelse og anerkendelse af en kurdisk stat.”
Ekspert: KRG har ikke brug for uafhængighed lige nu
Jeppe Kofod, dansk medlem af Europa-Parlamentet, appellerer til at man forsøger at finde en politisk løsning med regeringen i Bagdad.
“En ensidig uafhængighedserklæring fra den kurdiske side kan skabe grundlag for fremtidige konflikter i regionen, da sådan en erklæring formentlig ikke vil blive anerkendt af den irakiske regering eller de omkringliggende lande,” siger han til Jiyan.dk.
Aliza Marcus, en amerikansk ekspert og forfatter til bøger om kurderne, fortæller Jiyan.dk, at det er meget usandsynligt, at kurderne i Irak skulle erklære uafhængighed nu, da ISIS’ offensiv ikke ændrer den politiske situation på det punkt.
“Hvis kurderne skulle erklære uafhængighed nu, ville de blive beskyldt for at være illoyal og drage fordel af ISIS’ katastrofetil gavn for sig selv. Det vil ikke skabe flere venner for kurderne eller mere støtte i regionen,” siger hun.
Den amerikanske forfatter mener heller ikke, at kurdere ville have nogen i regionen at stole på, hvis de erklærede uafhængighed.
“Syrien er et rod. Iran er en paria stat og Tyrkiet er ikke nogen fordel for en uafhængig kurdisk stat, og hvis de ville, kunne de lukke grænsen eller på anden måde gøre livet svært for kurderne i Irak,” sagde hun og tilføjede:
“Derfor har KRG ikke brug for at erklære uafhængighed nu. De har brug for at beskytte deres interesser og borgere.”