Fire folketingsmedlemmer tog til Tyrkiet for at overvære retssagen mod Selahattin Demirtaş. For første gang i mange år deltog en borgerlig politiker fra Danmark også.
Af Deniz B. Serinci
Folketingsmedlemmer fra Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Socialdemokratiet og Venstre kom i fredags hjem fra en tur til den tyrkiske hovedstad Ankara, hvor de overværede retssagen mod Selahattin Demirtaş fra det prokurdiske Folkenes Demokratiske Parti (HDP).
Tidligere har det mest været politikere fra Enhedslisten og SF, der deltog i den slags rejser. Denne gang var der for første gang i mange år også en borgerlig politiker med, nemlig Kim Valentin fra Venstre.
Første dag fik den danske gruppe ikke lov at komme ind og følge retssagen. Det lykkedes dog senere.
”Vi kom ind i retssagen og fik markeret, at vi gerne vil støtte en ikke-væbnet kamp for menneskerettighederne i Tyrkiet,” siger Kim Valentin til Jiyan.dk
”Jeg lagde mærke til, retssagen foregår på en anden måde, end den ville gøre i Danmark,” tilføjer han.
Ifølge Venstremanden kunne Københavnerkriterierne være ”et godt udgangspunkt for et demokrati og minoritetsbeskyttelse” i Tyrkiet. Kriterierne er et sæt regler, som definerer hvorvidt et land kan blive medlem af EU.
Netop minoritetsbeskyttelse spænder ben for optagelse i EU, mener Kim Valentin.
”Det gør det sværere for at Tyrkiet at komme med i EU, så længe det kurdiske spørgsmål ikke er løst,” siger han og understreger, at EU-lande som Ungarn og Polen har lignende problemer med demokrati.
Demirtaş har siden november 2016 siddet fængslet i Tyrkiet, anklaget for at støtte Kurdistans Arbejderparti (PKK), der står på EU’s terrorliste og er kendt for at finansiere sig via narkokriminalitet.
Venstrepolitikeren understreger, at han fordømmer det kurdiske partis metoder.
”I Venstre tager vi afstand fra vold og PKK. Vi støtter en ikke-væbnet kamp.”
På Facebook skriver Lars Aslan Rasmussen fra Socialdemokratiet, som også deltog i turen, at “I Tyrkiet fængsler regeringen oppositionen, og i Danmark rejser regering og opposition sammen ud i verden og kæmper for menneskerettighederne.”
1000 TAK ❤️Kære alle Mange tak for alle der har skrevet til mig, og været søde og omsorgsfulde i forbindelse med min…
Slået op af Lars Aslan Rasmussen i Tirsdag den 7. januar 2020
Fængslinger kan skubbe kurderne i armene på PKK
Christian Juhl fra Enhedslisten deltog også. Han var glad for Venstres deltagelse.
”Det var godt at vi var repræsenteret bredt politisk, inklusive med Venstre, så tyrkerne kan se, at en stor del af Folketinget er kritiske overfor måden, man behandler oppositionen på,” siger Christian Juhl.
Folketingsmedlemmerne så ikke Demirtaş fysisk, da den kurdiske politiker deltog over en videoskærm. Men da Demirtaş hørte om den danske delegation, sendte han en hilsen over skærmen.
Enhedslisten-politikeren afviser de tyrkiske anklager om terror.
”Demirtaş har jo ikke opfordret til vold eller terror. Han har prøvet at finde en fredelig løsning, hvor der bliver indført en form for selvstyre, hvor man kan bestemme mere lokalt i Kurdistan,” siger Christian Juhl.
Han advarer samtidig om, at fængsling af fredelige politikere kan skubbe kurderne i hænderne på PKK og vold.
”Når man fængsler lovlig valgte folk, så bliver de desillusionerede og føler, at der kun er en udenomsparlamentarisk, ikke-fredelig vej tilbage.”