Holger K. Nielsen og Mette Bock kritiserer, at danske jihadister ikke er blevet stoppet af tyrkiske grænsevagter på vej ind til Syrien.

Af Deniz Serinci og Jyllands-Posten

Foto: Deniz Serinci & Steen Brogaard

Efter at det er kommet frem, at tre af de mænd, som den 7. april i år blev anholdt for at lade sig hverve af Islamisk Stat (IS), kom ind i gruppens område via Tyrkiet, kritiserer flere politikere regeringen i Ankara.

Michael Aastrup (V) siger, at hvis “grænsen er åben”, så vil IS fortsætte med at kunne få rekrutter.

“Tyrkiet har NATO’s andenstørste hær, så de har masser af soldater til at hjælpe med grænsebevogtningen,” mener Aastrup.

Mette Bock (LA) er enig:

“Det er naturligvis stærkt kritisabelt, hvis grænsekontrollen svigter – især, hvis det er bevidst. Men det er desværre ikke helt overraskende.”

Det har længe været vidst, at hovedparten af jihadister brugte Tyrkiet som transitrute, når de skulle til Syrien. Men først nu sætter en artikel fokus på de danske jihadisters brug af Tyrkiet.

LÆS OGSÅ: Danskere tilsluttede sig IS via Tyrkiet

Oplysningerne chokerer SF’s Holger K. Nielsen.

“Hvis der er tilfælde, hvor de bevidst ser igennem fingre med, at IS-sympatisører krydser grænsen ind til Syrien, så er det et problem,” siger den tidligere udenrigsminister og tilføjer:

“Den danske regering bør tage det op og gøre den tyrkiske regering opmærksom på det.”

Siden IS angreb Tyrkiet i sommer 2015 og fremefter med terrorangreb, menes de tyrkiske grænsevagter at have begrænset jihadisters brug af landet som transitrute.

Hertil siger Holger K, at det er “positivt, at grænsebevogtningen er blevet bedre.”

“Men det er vigtigt, at de lukker grænsen helt, og bekæmper IS i stedet for at bekæmpe kurderne.”

Den tyrkiske ambassade i København afviser beskyldningerne:

“Spekulationer og påstande om, at Tyrkiet ikke gør nok for at forhindre strømmen af fremmede terrorister er ikke kun falske, men også absurde. Udover at kæmpe mod Daesh (IS, red.), træffes alle nødvendige foranstaltninger for at forhindre tredjelandsstatsborgere i at rejse til konfliktzonen i Syrien og Irak,” skriver ambassaden i en mail.

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer