Medlem af Borgerrepræsentationen og Folketinget fortæller Jiyan.dk om deres oplevelser under den historiske Newroz i Diyarbekir i dag.

Af Deniz Berxwedan Serinci

En dansk delegation i Diyarbekir, bestående af borgerrepræsentant Allan Ahmad (EL), Folketingsmedlem Nikolaj Villumsen – kendt blandt kurderne som ”Niko” – og journalist Ibrahim Benli var i dag på Newroz-pladsen i Diyarbekir, det tyrkiske Kurdistans uofficielle hovedstad.

Dagen i dag var historisk, idet politikere fra det prokurdiske Freds- og Demokratiparti (BDP) læste en tale op fra Abdullah Öcalan, hvori PKK-lederen opfordrer til våbenhvile.

Og netop det øjeblik, denne meddelelse blev læst op, brød de tilstedeværende – ifølge medierne over en million mennesker – ud i jubel og fest, meddeler Villumsen til Jiyan.dk:

Sidste år forbød Diyarbekirs guvernør afholdelsen af Newroz og krævede den i stedet afholdt på et andet tidspunkt. Da kurderne insisterede på at holde Newroz på den oprindelig fastsatte dato, brød der uroligheder ud og politiet brugte vandkanoner og tåregas. Villumsen var en af dem, der fik lov at smage gassen.  

”Det var en helt anden oplevelse i år. Fordi myndighederne ikke havde forbudt Newroz-fejringen i år, forløb det hele, som arrangørerne havde håbet, altså ganske roligt. Der var også flere mennesker i år end sidste år, fordi det var lovligt denne gang.”

Op til 70 internationale delegationer deltog i år i Newroz, oplyser Villumsen.

”Det blev stille, da Öcalans tale blev læst op og folk lyttede. De kendte tydeligvis godt indholdet af den tale, som blev oplæst fra Öcalan og de tog rigtig godt imod den,” fortæller han.

Generelt forløb det hele ganske fredeligt og roligt.

”Hvilket jo understreger det absurde i sidste års forbud mod Newroz,” lyder de sidste ord fra folketingsmedlemmet.

Allan Ahmad, medlem af Borgerrepræsentationen i København for Enhedslisten og kandidat til Kommunalvalget i november betegner dagen som værende ”fantastisk.”

”Man kunne tydeligt mærke håbet på en ny begyndelse, en ’ny dag’. Folk i Diyarbekir har store forventninger til en demokratisk løsning, som skal leveres af alle parter – også den tyrkiske stat,” siger Ahmad.

Delegationen vender tilbage til Danmark i morgen eftermiddag.

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer