15 kurdiske partier herhjemme takker Folketinget for dets fordømmelse af Tyrkiets politik i syrisk Kurdistan.

Det Kurdiske Koordinerende Råd i Danmark (HEVKARÎ) takker Folketinget, der i torsdags vedtog en kritik af Tyrkiets politik i syrisk Kurdistan.

Erklæringen fra Folketinget, der blev vedtaget med et stort flertal – undtagen Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti stemte ikke/undlod at stemme – lyder blandt andet:

“Folketinget finder Erdogans militære aggressioner i kurdiskdominerede områder i Syrien uacceptable, fordømmer Erdogans boykotopfordring og opfordrer regeringen til at arbejde for en skærpet EU-kurs over for Tyrkiet.”

Det er en erklæring, der vækker glæde. Således siger Seîdê Ehmed fra Hevkarî.

”Folketingets vedtagelse er en glædelig nyhed, selvom den kom for sent,” forklarer han Jiyan.dk.

”Det er vigtigt, at Danmark sender et signal til Erdogan om, at man misbilliger Tyrkiets politik og invasion i Syrien. Tyrkiets politik med at skabe problemer fortsætter, ikke kun i Syrien, men i hele regionen. Derfor glæder det os, at næsten alle partier i Folketinget bakker os kurdere op,” tilføjer han.

Seîdê Ehmed håber samtidig, at andre EU-lande vil følge Danmarks eksempel.

”Det vil forhåbentligt inspirere andre lande.”

Tyrkiet indtog de kurdiske områder i Syrien i foråret 2018 og igen efteråret 2019 i jagten på de kurdiske militante i Folkets Forsvarsenheder (YPG) og Kurdistans Arbejderparti (PKK).

I september i år skrev FN’s Undersøgelseskommission vedrørende Syrien i en ny rapport, at det har “god grund til at tro”, at tyrkisk-støttede grupper i Syrien “gentagne gange har begået krigsforbrydelser” mod kurdere i byerne Afrin og Ra’s al-Ayn (Serê Kaniyê). Der står i rapporten, at politifolk fra Syriens Nationale Hær (SNA) tvang mandlige fanger til at overvære en gruppevoldtægt af en mindreårig. Civile – primært kurdere – “blev slået, tortureret, nægtet mad eller vand og forhørt om deres tro og etnicitet”.

Jiyan.dk har flere gange kontaktet den tyrkiske ambassade i København for at få en kommentar til beskyldningerne. Ambassaden er dog ikke vendt tilbage på henvendelserne.

Men tyrkiske embedsmænd har ifølge den irakisk-kurdiske tv-station Kurdistan24 forsikret USA om, at “de tager disse beskyldninger (om krigsforbrydelser, red.) alvorligt og støtter den syriske oppositions erklæring om at undersøge disse episoder.”

FN’s Undersøgelseskommission skriver, at krigere fra SNA ved en lokal domstol er blevet anklaget for voldtægt og seksuel vold i regionen, men at “ingen er blevet dømt, men tværtimod løsladt efter et par dage.”

Her er brevet, der er underskrevet af de kurdiske partier PDKI, PUK, HAK-PAR, PDKS, PAK, PDPKS, PSK, PDK-Iran, Kurdiske Reformbevægelse i Syrien, PDK-Bakur, Komala, Komala, Yekîtî, SPKS og PDK.

Kommentér via Facebook

kommentarer