”Forsvarerens vidner afvises, mens mordere og narkodømte bliver godkendt som troværdige vidner. Det er ærekrænkende at være vidner til,” lyder reaktionen fra danske kurdere, efter at det er kommet frem, at en af anklagemyndighedens vidner er narkofængslet.
Foto: Songül Polat
”Det er absurd og en skamplet for Danmark, at ytringsfriheden skal dømmes og indskrænkes på basis af vidneforklaringer fra mordere og forbrydere.”
Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra den dansk-kurdiske sammenslutning Feykurd, sendt til Jiyan.dk.
Det sker som reaktion på, at Københavns Byret har afvist næsten alle forsvarerens vidner, mens den har accepteret anklagerens med den begrundelse, at forsvarerens vidner ”ikke har betydning for sagen”.
Blandt anklagevidnerne er Yasin Benek som ifølge tyrkiske medier blev dømt i narkosagen i juli efter razziaer i Ankara og den sydlige provins Kilis, Tyrkiet.
Fokus-A: Har anklageren fået for meget raki?
Den tyrkiske avis Zaman skriver:
“En produktion af narkotika, som politikilder hævder tilhører Benek, blev fundet i Kilis. Efterforskere siger, at banden tjente penge på ulovlig narkotika for at finansiere deres planer om at skabe kaos ved at iscenesætte angreb.”
”Forsvarerens vidner afvises, mens mordere og narkodømte bliver godkendt som troværdige vidner i den højprofilerede Roj TV-sag, hvor ikke alene kurdernes stemme sidder på anklagebænken, men også ytringsfriheden. Det er ærekrænkende for os kurdere at være vidner til,” lyder det fra Feykurd.
Roj-TV sagen har også fået kritik af Forbundet for Kurdiske Studerende og Akademikere (FOKUS-A), som mener, at den danske anklagemyndighed ”har været under stærkt politisk pres for at indlede denne sag”.
”Ved fremlæggelse af sagen viste (anklageren) billeder og påstod, at Roj TVs journalister og nyhedsoplæsere tager PKK-kamouflagetøj på, når de laver deres arbejde. FOKUS-A ved ikke, om det skyldes det tætte samarbejde mellem de tyrkiske myndigheder og anklageren, for meget raki, gaverne eller manglende indsigt i de kurdiske forhold” lyder en pressemeddelelse fra Fokus-A.
Venstremand støtter anklagemyndighed
Kurdernes vrede over Roj-TV sagen står i kontrast til flere danske politikere på højrefløjen.
”Der kan være gode grunde til at tillade kurderne at have deres egen TV-station, men ikke hvis de opfordrer til vold eller står i ledtog med folk, der benytter voldelige metoder,” som PKK gør, siger Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti til Berlingske 7. august.
Michael Aastrup Jensen, Venstres udenrigsordfører fortalte i Deadline 17. august, at han støttede anklagemyndigheden.
”Der er kommet nye beviser frem, ikke mindst fra en ransagning i Belgien sidste sommer, som nu danner grundlag for, at vi nu siger, at nu skal Roj-TV lukkes,” sagde Michael Aastrup Jensen.