Vælgerne i udlandet kan stemme den 23. september. De skal registrere sig forinden, fra den 1. til 7. september.

Irakisk Kurdistans valgkommissionen har offentliggjort online stemmesystem til folkeafstemningen i september.

Den kurdiske befolkning udenfor irakisk Kurdistan kan stemme den 23. september fra kl. 12:01 til kl. 23:59, kurdisk tid. I irakisk Kurdistan foregår folkeafstemningen den 25. september.

“Ønsker du, at Kurdistan-regionen (KRI) og Kurdistani-områderne udenfor regionen bliver en selvstændig stat?” lyder spørgsmålet, som de stemmeberettigede vælgere kan stemme “Ja” eller “Nej” til.

Den kurdiske diaspora kan registrere sig fra 1. til 7. september. I den uge kan de stemmeberettigede vælgere besøge hjemmesiden www.khec.krd for at udfylde stemmeformular.

Vælgerne i udlandet skal opfylde fire kriterier: De skal være mindst 18 år, have registreret sig hos Vælgernes Registreringsdatabase, være registreret i E-Voting Database og være borger i Kurdistan Regionen i Irak eller Kurdistani områderne, der ikke er organiseret under KRI.

Ved den sidste uofficielle folkeafstemning i irakisk Kurdistan i 2005 stemte over 98% af kurderne for uafhængighed. Det er derfor næsten givet på forhånd, at de fleste kurdere ville vælge at løsrive sig fra Irak, når får muligheden.

Men kurderne kan reelt ikke løsrive sig fra Irak i 2017, fordi en række problemer ikke er løst, såsom udenrigspolitisk, militært, økonomisk og i forhold til territorier. Folkeafstemningen er derfor mest symbolsk: Kurderne kan efter afstemningen sige, at de har en legitim ret til selvstændighed en dag, fordi et flertal af folket har bevist, at de ikke ønsker at være del af Irak.

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer