Feyli-kurdere kræver, at Danmark og EU anerkender Saddam Husseins overgreb på dem. I København holdt Feyli Kurdisk Forening søndag en mindehøjtid for pårørende og familiemedlemmer, der forsvandt under Saddams regime.

Af Deniz Berxwedan Serinci

Bahar Reza var 10 år gammel, da den irakiske hær 7. april 1980 deporterede hende og tusinder af feyli-kurdere fra Bagdad med påstanden om at de skulle støtte ærkefjenden Iran og ikke har tilknytning til Irak.

fayli day in Copenhagen PHOTO2 Deniz Serinci”Jeg kan huske, at vi den 7. april var omringet af militær. Jeg blev så bange. De tog vores mænd og adskilte dem fra kvinder og børn,” siger Bahar, der herefter levede i eksil i Iran i 8 år.

Hun mistede sin far under tortur og ligeledes en onkel. ”Jeg føler, at jeg mistede en stor del af mig,” fortæller Bahar, der kræver handling fra verdenssamfundet.

“De må anerkende det, der skete mod os, så disse ting ikke bliver gentaget generation efter generation i verden,” siger hun.

Under krigen støttede mange vestlige lande Saddam Hussein imod den fælles fjende, Irans Ayatollah Khomeini.

“I og med de støttede Saddam, er vi ikke kun Saddams ofre; Vi er hele verdens ofre og derfor bør de anerkende vores tragedie,” siger Bahar.

Svenske kurdere vil også have anerkendelse

Forskellige kurdiske og arabiske organisationer og partier i mindehøjtiden og oplæste deres budskaber. I Sverige deltog kurdere fra Irak, Tyrkiet, Syrien og Iran, heriblandt Det Kurdiske Rigsforbund (FKKS).

Bestyrelsesmedlem i FKKS, Pirshang Tiwana mener også, at Sverige bør anerkende deportationerne mod feyli kurderne, ligesom landet i 2012 anerkendte Saddams massemord mod kurdere, Anfal, som folkemord.

“Ved at anerkende drabene og deportationer mod feylierne, viser Sverige, at det deler deres sorg og giver dem moralsk støtte,” siger Tiwana.

Feyli-kurderne er et shiamuslimsk samfund, med rødder fra Ilam, Kermanshah og Luristan og idag findes de i Bagdad, Khanaqin og Mandali. De har deres egen dialekt kaldet Feylî.

Abdel Wahhab har nogle fætre, der forsvandt i 1980, og som han ikke har hørt fra siden.

“Mine fætre var alle unge og blev taget bort,” husker Wahhab, som blev smidt i fængsel af de irakiske myndigheder. “Vi ønsker, at Danmark og Europa anerkender dette. 50.000 af vores folk blev martyrer og forsvandt.”

Mange feyli-kurdere bakkede moralsk, økonomisk og militært op om de kurdiske oprør i Irak fra 1961-75. Feyli-kurderne vakte det irakiske regimes bekymring, eftersom det frygtede, at feylierne ville støtte præstestyret i Iran mod Irak pga. deres fælles shiitiske tro.

Saddam Hussein deporterede derefter feyli-kurderne til Iran. Deres huse og hjem blev konfiskeret. På den lange vej blev tusinder udsat for uset brutalitet og undertrykkelse. Tusinder af ældre, kvinder og børn blev dræbt.

Efter den amerikansk ledede invasion af Irak i 2003 har feyli-kurderne gjort krav på deres konfiskerede ejendomme og kæmpet for at retsforfølge arkitekterne bag udvisningerne og komme til bunds i de bortførte og arresterede feyli-kurderes skæbne. Nogle af de forsvundne feyli-kurderes lig er blevet fundet og identificeret, men mange af feyli-kurderes videre skæbne efter deres forsvinden venter stadig på at blive opklaret. En række udviste familier har fået deres ejendomme tilbage, men stadig mange konfiskeringssager venter på at blive løst. Mange feyli-kurdere bor stadig i Iran som flygtninge.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer