Interview om det tyrkiske valg med Çağdaş Sağlıcak, medformand for Alevi Forbundet i Danmark (DABF). Alevierne er Tyrkiets største religiøse mindretal.

Hvad håber alevierne, at resultatet af dagens parlamentsvalg i Tyrkiet bliver?

Det ultimativt bedste for os vil være, at Folkenes Demokratiske Parti (HDP) og Republikansk Folkeparti (CHP) samlet får over 50% af stemmerne. Men det er selvfølgelig en utopi.

Hvad med efter valget?

Vi håber, at der bliver fundet en løsning, hvor HDP og CHP – og eventuelt også Nationalistisk Aktionsparti (MHP) – kan samarbejde og på den måde vælte Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP).

I årtier har flertallet af alevierne stemt på CHP – hvorfor?

Mange alevier har stemt på CHP og vil nok gøre det igen. CHP har repræsenteret Atatürk og sekularisme, altså ideen om at holde religion og politik adskilt, netop som alevierne ønsker det. CHP har været en befrielse for alevier og som har været alevierne nærmest. Samtidig har det været et stabilt parti, som ikke skifter kurs.

Nu stemmer mange alevier så på HDP – hvorfor?

HDP tager ikke udgangspunkt i én enkel gruppe, men prøver at repræsentere et bredt udsnit af befolkningen, hvilket er godt for alevierne.

Det vel også alevier, der er kritiske overfor HDP?

Det er der. Nogen henviser til, at der også i HDP er politikere, som er pro-sharia og vil derfor ikke støtte HDP.

Men Alevi Konføderationen i Europa (AABF), som Alevi Forbundet i Danmark er en del af, støtter HDP…

HDP giver alevierne muligheder, som ingen andre partier giver dem: For nyligt afholdte alevi-parlamentarikeren Turgut Öker en Muharrem middag i det tyrkiske parlament – den første af sin art nogensinde i parlamentet. Derudover støtter HDP alevierne i at nedlægge Departementet for Religiøse Affærer (Diyanet) og vil give legal status til cem-husene, vores bedesteder. Da vi mødtes med HDP i Europa, valgte de at optage samtlige vores ønsker i deres program uden forbehold.

Men der har jo også været alevi-parlamentarikere i CHP?

CHP har ikke imødekommet alevierne på samme måde. De har mødtes med enkelte alevier i Europa, og ikke med alevi-bevægelsen som sådan. Alevier har givet CHP så meget i så mange årtier, men CHP har ikke givet det samme tilbage til dem. De vil bl.a. bevare Diyanet og ikke give cem-husene legal status.

Hvad ønsker alevierne præcist?

Vi ønsker, at vores bedehuse, cem-forsamlingerne, også skal anerkendes som officielle bedesteder og dermed ligestilles med andre bedesteder. Derudover ønsker vi Diyanet nedlagt og erstattet af et Ministerium for Religiøse Affærer, fordi Diyanet favoriserer én tro og yder slet ikke service for andre, såsom alevierne. Endvidere kræver vi, at staten skal anerkende, undskylde og kompensere for Sivas-massakren, hvor en masse alevi-intellektuelle blev dræbt i 1993, ved at betale erstatning til de efterladte og lave stedet om til museum.

Alevier har i årtier udtrykt bekymring for islamisme. Hvordan bliver fremtiden efter dette valg, tror du?

Præsident Erdogan sagde for nyligt, at tyrkiske statsborgere i udlandet fremover bør også kunne stemme i moskeer. Det viser, at fremtiden ikke bliver nemmere, for der vil være et større pres på alevierne, mere assimilering og islamisering.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer