Forsvarer Bjørn Elmquist: Det er paradoksalt, at Tommy Mørck straffes for at have opholdt sig hos YPG, når Danmark selv er med i USA’s koalition med YPG mod IS.

Den danske YPG-kriger Tommy Mørck er som den første dansker blevet kendt skyldig i at opholde sig i Syrien uden myndighedernes tilladelse. Både by- og landsret har kendt ham skyldig. Nu går det 40-årige tidligere driftsleder ved Alternativet i Aarhus til Højesteret. Det sker den 20. august.

Bjørn Elmquist under retssag mod Roj-TV, 10. januar 2012

”Han skal frifindes,” siger Tommy Mørcks forsvarer Bjørn Elmquist til Jiyan.dk. ”Han udgør ingen risiko for Danmark. Tværtimod har han været en fordel ved at være med til at bekæmpe jihadister for det danske samfund.”

Forsvareren finder det paradoksalt, at Tommy Mørck straffes for at have opholdt sig med Folkets Forsvarsstyrker (YPG) i deres kamp mod Islamisk Stat (IS), når ”Danmark selv er med i en amerikanskledet koalition med kurderne i YPG, som bekæmper IS.”

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra rigsadvokat Jan Reckendorff endnu. Men advokaturchef Jacob Balsgaard Nielsen har tidligere sagt til DR, at det ikke er nogen formildende omstændighed, at man har kæmpet imod IS:

“Jeg forholder mig til den regel, der er. Den går ud på, at man ikke må opholde sig i det område, og det er det, sagen drejer sig om.”

Tommy Mørck selv siger, at loven, der skulle forhindre unge i Danmark i at tage ned og tilslutte sig IS, ”ikke er god nok”.

“Jeg er ikke uenig med regeringen i, at ingen burde kæmpe for IS,” understreger han. “Men det er der allerede love imod. Hvis man har kæmpet for IS eller der er en stærk mistanke om, at man har til hensigt at gøre det, skal man retsforfølges.”

Men der bør efter Tommy Mørcks mening ikke være en lov, der kriminaliserer det at befinde sig et bestemt sted i et andet land.

Anklagemyndighed: Tog til Raqqa op til 25 gange

Anklagemyndigheden siger, at Tommy Mørck mellem 3. november 2016 og 17. marts 2017 er taget ned til Raqqa-provinsen i Syrien op til 25 gange. Det er i strid med loven om forbud mod indrejse eller ophold i nogle konfliktområder, der trådte i kraft 30. september i 2016.

Tommy Mørck i Valby, februar 2018

Hertil siger Tommy Mørck, at han ”ikke præcist vidste, hvor jeg befandt mig i ørkenen.”

Advokaturchef Jacob Balsgaard Nielsen har tidligere sagt følgende til Ritzau:

”At han ikke ude i sandet kunne se skilte med distriktsgrænser, udelukker ikke forsæt, når han havde besluttet at tage ophold ved frontlinjen.”

Den danske YPG-kriger fastholder, at han ikke kendte det præcise område.

”Jeg havde ikke tænkt mig over at tage ind på forbudt område. Det er ikke sådan, at der er Google Map dér, som man lige kan slå op.”

Cirka 20-25 anti-IS krigere fra Danmark

Tommy Mørck stammer fra Sønderjylland. Han havde tidligere studeret nanoteknologi og økonomi på universitetet, læst til lærer i to år og prøvet at blive uddannet som fængselsvagt. Han færdiggjorde ikke uddannelserne. Derudover havde han været værnepligtig i et år i Den Kongelige Livgarde.

I august 2016 forlod han Danmark med kurs mod Mellemøsten. Han kom til Iraks Kurdistan-region. Herfra blev han i oktober samme år smuglet ind til de primært kurdisk-beboede områder i det nordlige Syrien, kendt som Rojava.

Den 40-årige mand vendte så i april 2017 hjem til Danmark efter seks måneder i Syrien. Herefter blev han afhørt af politiet, frataget sit pas og sigtet for at tage til den syriske krigszone uden tilladelse.

Ifølge Politiets efterretningstjeneste (PET) har da siden 2012 været 150 personer fra Danmark, der er taget ned til Irak og Syrien for at deltage i kamphandlinger, typisk for Islamisk Stat (IS). Cirka 20-25 ud af de 150 hævder at have kæmpet på kurdisk side, altså med YPG eller de irakisk-kurdiske Peshmerga-styrker, mod IS.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer