“Islamisterne står i vejen for kvinders fremskridt. De ønsker kun kvinder som pynt,” siger Avan Jaff, chefredaktør på det kurdiske kvindemagasin Zhin.

31-årige Avan Jaff er chefredaktør på det kurdiske kvindemagasin Zhin, der får støtte fra den danskbaserede organisation International Media Support (IMS).

Kan du præsentere Zhin magasinet?

Zhin blev dannet for tre år siden. Vi gør op med billedet af, at kvinder ikke kan føre politik, tage beslutninger eller gå fremad. International Media Support (IMS) støtter os økonomisk med print og så videre.

Hvordan synes I selv, det er gået?

Zhin er det eneste magasin for kvinder i hele Kurdistan regionen i Irak. Vi har skabt større bevidsthed om at kvinder kan være stærkere og kæmpe.

Hvilke konsekvenser har det haft?

Det har kostet os trusler. Vi har fået dem over sociale medier, hvor folk skriver, at “sådan nogen som jer bør ikke eksistere i samfundet.”

Hvordan har krigen mod Islamisk Stat (IS) påvirket jer?

Krigen mod IS har skadet Kurdistan regionen i Irak økonomisk. På grund af krigen er der færre annoncører og magasinets læsere blev færre. Før udkom vi hver måned. Nu udkommer vi hver tredje måned. Før havde vi 20 ansatte, nu 10. Mange arbejder for os som freelancere. Nogen er frivillige.

Regionen her er jo præget af mange problemer med kvinders rettigheder; Tvangsægteskaber, æresdrab, osv. Hvad er årsagen?

En af årsagerner er politisk islam, som ikke ønsker, at kvinder skal være beslutningstagere. Islamisterne står i vejen for kvinders fremskridt. De ønsker kun kvinder som pynt.

Hvad med sådan nogen som tvangsægteskaber og arrangerede slægtsægteskaber?

Der er mange slægtsægteskaber her. Indtil nu er har årsagen primært været kulturelt og økonomisk. Faren har tænkt: “Min jord skal gå til en slægtning og ikke en fremmed. Så min datter bør gifte sig med en fætter.” Og hvis pigen protesterer, kunne de finde på at dræbe hende. De skyder hende, fordi den kurdiske kultur ikke er en kærlighedskultur. Religionen gør kærlighed forbudt, “haram”, i Kurdistan.

Hvordan kan man dræbe sin egen datter?

Familien tænker, hvis den ene pige lever sit eget liv, så vil andre isolere dem, og ikke giftes ind i deres familie. Hvis jeg jeg lever efter kærlighed og udenfor min familiens normer, ødelægger det min families ry. Mange gange er familien oplyst, men de hører omgivelsernes sladder, altså hvad mullahen eller naboen siger og føler sig nødsaget til at reagere. Mange mennesker er desuden dobbeltmoralske; de siger ét og gør andet.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer