En journalist er myrdet i irakisk Kurdistan. Ifølge familie og venner, fordi han kritiserede den kurdiske regering. Men det afviser den irakisk-kurdiske repræsentant i Danmark, Delavar Ajgeiy.
Af Deniz Berxwedan Serinci
En 23-årig journalist, Sardasht Osman, blev kidnappet i Hewlêr, hovedstaden i det irakisk-kurdiske autonome område, tortureret og senere fundet myrdet på en landevej. Den kurdiske ledelse i Irak har taget afstand fra mordet og iværksat en undersøgelse.
Sardasht Osman blev især kendt i december, da han skrev en kontroversiel artikel med overskriften ”Min aşiqim keçekey Barzanîm” (Jeg er forelsket i Barzani’s datter), en hentydning til et kvindeligt medlem af den irakisk-kurdiske præsident Masoud Barzanî’s familie.
Heri kritiserede og beskyldte Sardasht Osman det kurdiske lederskab for at være klanbaseret og nepotistisk og funderede over, at han kunne stige i graderne ved at gifte sig ind i Barzanî-familien.
Den dræbte journalists familie og venner mener derfor, at medlemmer af de kurdiske sikkerhedsstyrker kan være involveret i mordet.
Kritikken rejses også af en systemkritisk kurder i Danmark, som ønsker at være anonym, da han frygter, at hans udtalelser kan få konsekvenser for ham i Irak. Hans identitet er Jiyan.dk-redaktionen bekendt.
”Det kurdiske politi påstår, at de ikke kender noget til Sardasht Osmans død. Men hvordan kan de undgå at bemærke en død mand blive smidt på landevejen, når der er checkpoints overalt i Kurdistan?” spørger den anonyme dansk-kurdiske kilde.
Den irakisk-kurdiske repræsentant i Danmark, Delavar Aigeiy afviser beskyldningerne og mener, at gerningsmændene til mordet på Sardasht Osman skader demokratiet i Kurdistan.
“Der er tusindvis af journalister i Irakisk Kurdistan, som skriver alt muligt hver dag og det har KDP (Præsident Barzani’s parti, red.) skabt. Hvad skulle KDP opnå ved at stå bag drab på en journalist, som det påstås?”
Den kurdiske administration i Irak, KRG, har iværksat en undersøgelse af mordet på Sardasht Osman. I en erklæring fra regeringen hedder det, at man fordømmer mordet på journalisten.
”Den kurdiske regionale ledelse er ked af nyheden om mordet på hr. Sardasht Osman. Indenrigsministeriet og Sikkerhedssgrupperne har alle fået besked på at bruge alle ressourcer på at bringe de ansvarlige for denne forfærdelige forbrydelse for retten,” står der i den kurdiske ledelses erklæring.
Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International fordømmer drabet og opfordrer til at man undersøger angreb på journalister i den kurdiske region i Irak.
kommentar: redaktion@jiyan.dk