Dansk PEN har sendt hilsen til Selahattin Demirtaş, Osman Kavala og Nedim Türfent.

Bestyrelse og medlemmer af Dansk PEN har skrevet en hilsen, slikket kuverter og sat frimærker på breve.

Brevene er sendt til tre mænd, der er fængslede i Tyrkiet, nemlig den kurdiske journalist Nedim Türfent, HDPs tidligere leder Selahattin Demirtaş og forlægger og menneskerettighedsforkæmper Osman Kavala.

“Hvert år i december sender PEN-medlemmer verden over breve til fængslede kolleger og til myrdede kollegers familier,” oplyser Tue Magnussen fra Dansk PEN. “Fra dem der kommer fri ved man, hvor meget det betyder, at de kan mærke, at de ikke er glemt.”

Nedim Türfent er nyhedsredaktør og journalist fra Tyrkiet. Han blev arresteret i maj 2016 og holdt i isolationsfængsel i næsten to år. I december 2017 blev han idømt otte år og ni måneders fængsel for støtte til Kurdistans Arbejderparti (PKK).

Osman Kavala har været tilbageholdt siden oktober 2017, anklaget for at have organisering af Gezi Park-demonstrationerne i 2013.

Selahattin Demirtas var leder af HDP, da det ved valget den 7. juni 2015 formåede at komme over den tyrkiske spærregrænse på 10% og dermed blive repræsenteret i det tyrkiske parlament. Året efter blev Demirtaş og mange andre HDP-parlamentarikere så anholdt for “støtte til PKK”, der betragtes som en terrororganisation af Tyrkiet og EU.

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan afviste i efteråret 2021 at løslade den kurdiske politiker.

“Denne mand,” sagde Erdogan med hentydning til Demirtaş. “…er ikke blevet fængslet på grund af hans politiske udtalelser, men fordi han ikke lagde afstand til terror. Han er morderen bag 53 af vores børns død i Diyarbakır. Det er ham, der fik mine kurdiske brødre ud på gaden og var skyld i deres død.”

Erdogan henviser til oktober 2014, hvor Demirtaş opfordrede folk til at demonstrere til fordel for den syrisk-kurdiske by Kobanî, der var ved at blive løbet over ende af Islamisk Stat (IS).

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer