”På den ene side har Danmark efterlyst mig, og på den anden side vil Danmark ikke have mig. Det giver ingen mening,” siger 24-årige SK. En anden unavngiven dansk-kurdisk IS-kriger vil også hjem.

Den 24-årige dansk-kurdiske Islamisk Stat (IS)-kriger SK kritiserer, at han ikke bliver udleveret til Danmark:

”På den ene side har Danmark efterlyst mig, og på den anden side vil Danmark ikke have mig,” siger SK til Radio24syv. SK kom i oktober 2016 fra Syrien til Tyrkiet, hvor han har været siden.

”Det giver ingen mening. Enten efterlyser myndighederne mig eller også gør de ikke. Det er dobbeltmoralsk. Når du efterlyser en person, så vil du gerne have ham for en domstol.”

Han tilføjer:

”Jeg vil ikke komme til dommeren og sige, at jeg har været kok eller sådan noget. Hvis du har fortrudt noget, så skal du fandeme også være ærlig. Jeg er ærlig. Jeg har været med i Islamisk Stat.”

En anden, unavngiven dansk-kurdisk IS-kriger fra Københavns Vestegn ønsker også at vende tilbage til Danmark. Han sidder nu i et fængsel i syrisk Kurdistan. Han siger til Ekstra Bladet:

”Der er ingen, der har spurgt om, hvordan jeg har det, i over ti måneder. Det minder mig bare om, hvor meget sympati danskerne altid har.”

Den unavngivne dansk-kurder er ligeledes 24 år har siddet fængslet 11 måneder i Syrien, anklaget for at have kæmpet for IS.

Begge mænd er født i Danmark, men stammer fra den samme kurdiske landsby i Konya i Tyrkiet. Hvor SK har både tyrkisk og dansk statsborgerskab, har den unavngivne mand kun tyrkisk statsborgerskab.

Indrømmer at have kæmpet for IS

Den unavngivne mand forlod Danmark 16. oktober 2015 for at tilslutte sig IS i Syrien. Han gik på gymnasium i Danmark og arbejdede i en periode som vagt. Hans 23-årige kone tilsluttede sig et halvt år senere manden og tog også til Syrien. Begge blev i begyndelsen af maj 2017 taget til fange af eller overgav sig til den kurdiske YPG-milits. Siden har både manden og hustruen siddet fængslet i YPG’s fængsel.

Manden har sagt om sin tid hos IS.

”Jeg har set en kniv blive stukket fra kæben og op gennem hovedet. Jeg har set en mand blive fæstnet til et kors og så blive stukket i hjertet. Halshugning, en kugle i hovedet. Alt foregik på offentlig gade. Det blev hverdag.”

SK siger til Radio24syv:

”Jeg valgte at være kriger. Selvfølgelig. Det var ikke mig at være selvmordsbomber. Det var ikke det, jeg kom for. Jeg kom for at være kriger. Du begynder at hade alt; Danmark og befolkningen, og samtidig har du også jihadist-tankegang, hvor du ser en masse videoer af hellige krigere, og så ville man også gerne rejse ned og gøre som dem. Drivkraften var virkelig had.”

I april 2016 blev SK ved et grundlovsforhør ved retten på Frederiksberg i København sigtet for overtrædelse af straffelovens § 114 om terrorisme ved at have tilsluttet sig IS.

Ifølge Politiken, Weekendavisen (27/1-’17) og Jiyan.dk er op til hver femte IS-kriger fra Danmark etnisk kurder.

Omkring 26 danske kurdere har siden 2013 tilsluttet sig IS i Syrien og Irak, hvoraf langt de fleste er fra Konya i Tyrkiet. Derudover er der et par stykker i Østjylland, som stammer fra Sarpol-i Zahab og Ciwanroo, tæt på Kermanshah i iransk Kurdistan. Endvidere er der mindst to irakiske kurdere. Det er ud af de 150 personer fra Danmark, som ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er taget ned til Irak og Syrien for at deltage i kamphandlinger.

[polldaddy poll=10022545]
Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer