Justitsministeren har efter fem års undersøgelse valgt at rejse tiltale mod Roj-TV for “at fremme terrorvirksomhed.” Statsadvokat Lise-Lotte Nilas oplyser, at der blandt det granskede programmateriale fra Roj-TV er interviews med PKK-sympatisører og -ledere samt reportager fra kampe mellem kurdere og tyrkiske myndigheder.

PKK står på Tyrkiet, EU og NATO’s terrorlister. Men terrortiltalen vækker vrede blandt mange danske kurdere, der mener, at sagen er politisk og ikke juridisk. 

“Sagen er rejst af politiske grunde og fordi der er lagt pres på den danske regering fra Tyrkiet og USA,” mener initiativet Kurdisk Forum, der tæller flere kurdiske politikere og foreningsaktive i Danmark i en pressemeddelelse.

Kurdisk Forum: Ensidige artikler fra Berlingske
Kurdisk Forum henviser til, at Justitsministeriets pressemeddelelse er lagt ind på Udenrigsministeriets hjemmeside – “og den tyrkiske ambassadør har straks hilst anklagen velkommen.”

Samtidig mener Kurdisk Forum, at Berlingske Tidende er ensidige i sin artikserie om Roj-TV, der ifølge avisen dokumenterer nære forbindelser mellem PKK og Roj-TV.  

“Efter måneders pres fra Tyrkiet og USA og ensidig kampagne fra et dansk dagblad har justitsministeren følt sig presset til at tage dette skridt mod kurdernes ytringsfrihed på et tilsyneladende tvivlsomt og svagt grundlag,” skriver Kurdisk Forum.

Berlingske Tidende: Vi har ret til at undersøge anklager
Det er den tredje dansk-kurdiske pressemeddelelse på tre måneder i sagen om Roj-TV, hvor Berlingske bliver anklaget for at være subjektiv i sin dækning af den kurdiske tv-station.

Hertil har journalist Karl Erik Stougaard fra Berlingske Tidendes gravegruppe tidligere svaret:

”Som dansk medie har vi både ret og pligt til at undersøge, om der er hold i anklagerne og se de danske myndigheders håndtering af en så alvorlig sag efter i sømmene. Det må Roj-TV leve med.”

Kurdisk Forum henviser til, at Roj-TV tre gange tidligere er blevet frikendt af Radio- og TV-nævnet og mener i stedet, at der skal fokuseres på Tyrkiets kurderpolitik.

“Vi ser frem til sagens behandling ved domstolene. Her vil der forhåbentlig være lejlighed til at dokumentere den tyrkiske stats undertrykkelse af kurdernes menneskerettigheder og gøre klart hvorfor det er livsnødvendigt for et etnisk mindretal at have mulighed for at ytre sig.”

Fatih Baran: Alle andre må gerne interviewe PKK
Ifølge Fatih Baran fra Initiativet af Kurdiske Lærere, hersker der en dobbeltmoral i Roj-sagen. Han mener, at anklageren ikke har kunne finde bevis på en økonomisk forbindelse mellem Roj-TV og PKK.

“Og derfor tiltaler de Roj-TV for at have interviews med PKK og det er uretfærdigt, for andre medier kan uden problemer foretage interviews med PKK, men ikke Roj-TV,” siger han og henviser til, at Berlingske Tidende med billeder dokumenterede, at Roj-TVs tidligere chef, Manouchehr Zonoozi havde besøgt PKK-lejre i Nordirak / Sydkurdistan.

Men Roj-TV og kurdiske kredse har afvist Zonoozis påstande, betegnet ham som utroværdig og henvist til, at han er blevet dømt til at betale Roj-TV en halv million kroner tilbage.

“Han har et problem med Roj-TV, fordi han skylder dem penge og han bliver støttet af den tyrkiske stat,” udtaler Fatih Baran.

Hvad er dit bevis for, at Zonoozi bliver støttet af Tyrkiet?
“Jeg har ikke noget bevis, men hans udtalelser tyder på det.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer