“Tyrkiet siger fred, men bygger samtidig militære forposter og ser passivt til, mens Kobanê’s folk bliver dræbt af IS. IS, som Tyrkiet selv støtter. Samtidig slår man ned på fredelige ting som kurdiske skoler og civile kurdere, der protesterer imod statens passivitet mod Kobane og støtte til IS. Vi kan ikke forhandle med en sådan regering,” siger Zana Aytimur.

Af Deniz B. Serinci
Foto: Erling Skov Madsen

Tyrkisk militær har gennemført det første luftangreb mod Kurdistans Arbejderparti (PKK), siden våbenhvilen i 2013. Folkets forsvarsstyrker (HPG), den militære fløj af PKK, erklærer at den “tyrkiske stat hermed har overtrådt våbenhvilen med luftangrebene. ”

Ud over denne meddelelse, har ingen officielt fra PKK indtil nu kommenteret luftangrebene.

Men i weekenden, sagde Cemil Bayik, en af ​​grundlæggerne af PKK, at partiet har kaldt dets guerillakrigere hjem og måske vil genoptage angrebene mod den tyrkiske stat. Det sker efter voldsomme sammenstød i mange dele af landet mellem politi og kurdiske demonstranter, der kræver tyrkisk intervention mod Islamisk Stat’ (IS) angreb på kurdere i Kobanê.

Bayik advarede i den tyske tv-station ARD om, at fredsprocessen mellem hans bevægelse og Tyrkiets regering er tæt på sammenbrud efter urolighederne, der efterlod mere end 35 dræbte mennesker og sårede mere end 360.

“Vi har advaret Tyrkiet. Hvis regeringen fortsætter på denne måde, så genoptager guerillaerne en defensiv krig for at beskytte folket,” sagde Bayik.

Tilhængere af den kurdiske sag i Europa beskylder den tyrkiske regering for ikke at have overholdt fredsprocessen.

Den dansk-kurdiske aktivist og debattør Zana Aytimur påpeger, at den tyrkiske stat har bygget militære forposter i de kurdiske områder under fredsprocessen.

“Tyrkiet siger fred, men bygger samtidig militære forposter og ser passivt til, mens Kobanê’s folk bliver dræbt af IS. IS, som Tyrkiet selv støtter. Samtidig slår man ned på fredelige ting som kurdiske skoler og civile kurdere, der protesterer imod statens passivitet mod Kobane og støtte til IS. Vi kan ikke forhandle med en sådan regering,” siger Aytimur. “Hermed er fredsprocessen slut for mig”, tilføjer han.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer