Sudad fra Gladsaxe: Israel har ret til at forsvare sig mod Hamas’ raketter. Men det gør man ikke ved at bombe uskyldige kvinder og børn i Gaza. Så længe de fortsætter besættelsen af palæstinenserne, så vil konflikten også fortsætte.

Sudad Faki Ahmad arbejder som pædagog og bor i Gladsaxe. Han er født i Hewlêr i Sydkurdistan/Irak i en familie, der har jødisk afstamning. Sudad har familie i både Kurdistan og i Israel.

Jiyan.dk: Hvad synes du om den nuværende konflikt?

Sudad: Det er forståeligt, at Israel forsvarer sig mod Hamas’ raketangreb. Men det bør ikke ske på bekostning af civile palæstinensere.

Jiyan.dk: Israel siger, de gør alt, for at skåne civile?

Sudad: De gør ikke deres bedste for at skåne civile, hvorfor er 80% af de dræbte så civile børn og kvinder?

Jiyan.dk: Hvad er årsagen til denne konflikt?

Sudad: Det er Israels næsten 60 år gamle besættelse af palæstinenserne og det faktum, at de bliver ved med at bygge bosættelser.

Jiyan.dk: Men nu har Israel i årevis været involveret i fredsforhandlinger med palæstinenserne?

Sudad: Israel har ikke arbejdet for fred. Tværtimod har de siden Oslo-fredsprocessen i 1993 blot fordoblet antallet af bosættelserne i de besatte områder.

Jiyan.dk: Hvad er så løsningen?

Sudad: Så længe Israel er besættelsesmagt, kommer der ingen fred. Løsningen er to stater, Israel og Palæstina, side om side. Så Israel må rømme Vestbredden og Østjerusalem.

Jiyan.dk: Men Hamas vil ikke nøjes med Vestbredden, de vil udslette hele Israel?

Sudad: Hamas har i flere år accepteret tostatsløsning. Hvordan skulle Hamas udslette Israel? De har hverken fly eller tanks. Israel har verdens fjerdestærkeste militær og sågar atomvåben.

Jiyan.dk: Men mange kurdere vil sige, at palæstinensere sympatiserede med Saddam, der har slået så mange kurdere ihjel, så vi bør ikke sympatisere med dem?

Sudad: Mange palæstinensere gjorde, ikke alle. Mange kurdere sympatiserer også med Netanyahu og Sharon, der er den største krigsforbryder. Ligesom kurderne har ret til frihed og egen stat, så har palæstinenserne også ret til frihed og egen stat.

Jiyan.dk: Det siges, at nogle palæstinensere deltog i folkemordet på kurderne, kendt som Anfal?

Sudad: Saddam brugte lejesoldater fra mange lande og nationaliteter, heriblandt palæstinensere, under Anfal. Mange kurdere var også lejesoldater for den osmannisk-tyrkiske hær, dengang de udryddede 1,5 mio. armeniere i 1915. Skal vi så give alle kurdere skylden?

Jiyan.dk: Nu har Israel været ude og støtte kurdisk løsrivelse fra Irak. Hvad synes du om det?

Sudad: Kurderne bør tage mod al den støtte, som de kan få. Når Israel rækker hånden ud, bør kurderne tage imod den.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer