28-årige Warte Abubakir fra Høje Taastrup er datter af en Peshmerga, niece til legenden Hama Jaza og flygtede fra Saddams forfølgelse til Danmark. Så vendte hun tilbage og blev den første kvinde i Irak til at flyve civilfly.

Dansk-kurderen Warte Abubakir Ali (وه‌رتێ ئه‌بوبه‌کر عه‌لی) er den første kvinde i Irak til at være pilot på civilfly.

I maj 2017 fik Warte det nødvendige certifikat som medarbejder hos Iraqi Airways. Hun var dermed den første kvinde til at flyve en Boeing 737 i Irak. I går fløj Warte Abubakir tilmed sit første officielle civilfly Boeing 737-800 fra Bagdads Internationale lufthavn.

Warte Abubakir Ali er 28 år og stammer fra Silêmanî i Sydkurdistan/Irak. Hun er niece til den kurdiske musik- og peshmerga-legende Hama Jaza, der mistede livet i 2010.

Den kurdiske kvindes familie flygtede på grund af den irakiske diktator Saddam Husseins regime, der i 1991 slog ned på kurderne efter et folkeligt oprør, kendt som Raperîn. De flygtede østpå til et område ved navn Warte (Wertê), nær den iranske grænse, hvor lokalbefolkningen tog imod flygtningene.

“Den hengivenhed, vi blev mødt med i Warte, især fra en ældre kvinde, der var vært for os, tiltrak mine forældres opmærksomhed. Jeg fik derfor navnet Warte,” sagde den kurdiske pilot til Rudaw English.

Familien endte i Danmark i august 1992 og bosatte sig i Høje Taastrup. Flere år efter forlod de dog Danmark for at vende snuden hjemad til Iraks Kurdistan-region igen. Men deres datter blev alene i Danmark for at studere.

I Danmark uddannede hun sig indenfor civil luftfart og fik sit certifikat i 2015.

Men herhjemme fløj Warte kun små fly. Efter 23 år i Danmark rejste den unge kvinde også til hjemlandet.

”Jeg ønskede at flyve store fly i Bagdad, Hewlêr og Silêmanî. Derfor kom jeg tilbage til Kurdistan,” har hun forklaret Rudaw English.

Ali fløj sit første store fly til Egyptens hovedstad Kairo.

Iraks transportminister Kazem Finjan al-Hamami lykønskede dengang den kurdiske pilot med ordene: “Ministeriet har bemærket, at hun opfylder alle krav og ønsker hende yderligere succes,” siger al-Hamami.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer