DJs formand, Lars Werge, har torsdag morgen sendt et brev til den danske statsminister og den danske udenrigsminister. De enslydende breve adresserer den store bekymring, som DJ nærer for pressefriheden i Tyrkiet og for forholdene for de tyrkiske kolleger efter forrige uges fejlslagne kupforsøg.

Vedrørende forholdene for pressen i Tyrkiet

Kære Lars Løkke Rasmussen,

Gennem de seneste knap 2 uger er de politiske og demokratiske forhold i Tyrkiet blevet centrum for alverdens opmærksomhed.

I forlængelse af det fejlslagne militærkup har præsident Erdogan med uhørt brutalitet og stor målrettethed foretaget udrensninger på en række centrale poster i blandt andet den offentlige administration, domstolene og undervisningssektoren.

Når jeg skriver til dig, er det for at understrege, at også overfor den tyrkiske presse, de tyrkiske journalister og mediearbejdere, samt i forhold til pressefriheden i Tyrkiet, har præsidenten gennemført en række arrestationer, tilbageholdelser, samt lukninger af redaktioner og websider.

Vore tyrkiske kolleger har i flere år været udsat for alvorlige trusler og repressalier fra styret. Men forholdene er gået fra slemt til værre – alene i denne uge er 89 journalister blevet anholdt, og kendetegnende for dem alle er, at de er ansat på (regerings-)kritiske, journalistiske medier.

Jeg vil opfordre dig til, i samarbejde med andre europæiske og internationale ledere, at understrege overfor præsident Erdogan, at disse alvorlige indgreb i den tyrkiske presses arbejdsforhold er helt uantagelige og må stoppe nu.

Man kan vel diskutere, om Tyrkiet hidtil har haft en fri og uafhængig presse. Men dette særlige kendetegn ved det sunde demokrati – at pressen er fri til at kritisere magthavere af enhver art uden frygt for repressalier – er nu sat helt ud af kraft af præsident Erdogan.

Det håber jeg, at du som Danmarks statsminister stiller dig i spidsen for at få rettet op på.

Venlig hilsen

Lars Werge Formand,

Dansk Journalistforbund

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer