I dag er det Jiyan.dk’s 10-års fødselsdag.

Siden Jiyan.dk blev lanceret den 22. april 2010, har det formået at blive det eneste dansk-kurdiske medie, som bliver taget seriøst af de seriøse danske mainstreammedier. Således bliver Jiyan.dks journalist normalt ugentligt citeret i Danmarks største medier; tv, aviser og radio. Samtidig er Jiyan.dk det eneste dansk-kurdiske medie, der bliver lavet af rigtige journalister med en journalistuddannelse fra et universitet.

Formålet med netavisen er at give det store kurdiske mindretal i Danmark et nyhedsmedie. Desuden troede og tror vi på, at en netavis, der både skriver om kurdiske og danske ting, kan være med til at bygge bro.

I dag er det 10 år siden, jeg lancerede det første kurdiske medie i Danmark, Jiyan.dk .Tak til alle, der har hjulpet mig. Det skal fejres! 🙂 📷 Sebastian AT Diaco

Slået op af Deniz Berxwedan SerinciOnsdag den 22. april 2020

Hvorfor lige den 22. april?

Fordi den første kurdiske avis, Kurdistan blev udgivet første gang 22. april 1898 af den intellektuelle Miqdad Bedirxan i Egyptens hovedstad Cairo. Bedirxan-familien kom fra en adelig familie, der havde haft deres eget emirat i tyrkisk Kurdistan, i Cizîra Botan. Mellem 1898 og 1902 udkom i alt 32 numre af Kurdistan i forskellige byer som Cairo, Geneve, London og Folkestone. Artiklerne var på kurdisk og tyrkisk. Avisen blev distribueret i Kairo, London, Geneve, Istanbul, Diyabakir og Damaskus.

Bedirxan forklarede behovet for en kurdisk avis således:

“Alt hvad der sker i dag, bliver oplyst og nedskrevet af journalister. Mange ting lærer vi fra journalisterne. Men kurderne har desværre manglet dette. Jeg udgiver denne avis, så kurderne kan holdes opdateret om det, der sker i verden. Samtidig vil jeg derved tilskynde dem til at læse og skrive kurdisk.”

I Kurdistan Regionen i Irak bliver den 22. april derfor hvert år fejret som den Kurdiske Journalistikdag.

Tak til alle, der gennem 10 vidunderlige år har bidraget til Jiyan.dk og tak til alle i Kurdistan, der har stået/og står fast på deres pressefrihed, selvom det har en høj pris. De trodser censur og dokumenterer med deres artikler de overgreb, kurderne dagligt udsættes for. Trods ytringsfrihedens svære vilkår i den del af verden, holder de ufortrødent fast i at skrive om kurderne og forholder sig kritisk til alt. Det er vel det, der er journalistikkens opgave. Som kurdernes store digter Sherko Bekas skrev:

“Jeg er den spørgende
der ikke viger
fra lysets port.
Jeg er den fattige
som indtil døden
tjener
åbenhed og nye tanker”

ROJA ROJNAMEGERIYA KURDÎ PÎROZ BE!

رۆژی رۆژنامەگەریی کوردی پیرۆز بێت

bedste hilsner

Deniz Berxwedan Serinci

Billeder fra Jiyan.dks arrangementer:

Tak til alle jer, der har deltaget til Jiyan.dks arrangementer gennem 10 år.

Slået op af Jiyan.dkOnsdag den 22. april 2020

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer