Tak til alle, der gennem 5 vidunderlige år har bidraget til Jiyan.dk!

Jiyan.dk blev lanceret for præcist 5 år siden. Siden er Jiyan.dk som det eneste dansk-kurdiske medie blevet anerkendt og citeret af landets mainstream medier; tv, aviser og radio. Samtidig er avisen også som det eneste anerkendt af tværpolitiske og akademiske kredse i Danmark.

Den første kurdiske avis KURDISTAN

Den første kurdiske avis KURDISTAN

Jiyan.dk blev lanceret den 22. april 2010 – på den kurdiske journalistikdag. Avisen blev stiftet af Deniz B. Serinci.

Formålet med avisen var at give det store kurdiske mindretal i Danmark et nyhedsmedie. Desuden troede og tror vi på, at en avis, der både skriver om kurdiske og danske ting, kan være med til at bygge bro.

Hvorfor lige den 22. april?

Den første kurdiske avis, Kurdistan blev udgivet første gang 22. april 1898 af den intellektuelle Miqdad Bedirxan i Egyptens hovedstad Cairo. Bedirxan-familien kom fra en adelig familie, der havde haft deres eget emirat i tyrkisk Kurdistan, i Cizîra Botan. Mellem 1898 og 1902 udkom i alt 32 numre af Kurdistan i forskellige byer som Cairo, Geneve, London og Folkestone. Artiklerne var på kurdisk og tyrkisk. Avisen blev distribueret i Kairo, London, Geneve, Istanbul, Diyabakir og Damaskus.

Bedirxan forklarede behovet for en kurdisk avis således:

“Alt hvad der sker i dag, bliver oplyst og nedskrevet af journalister. Mange ting lærer vi fra journalisterne. Men kurderne har desværre manglet dette. Jeg udgiver denne avis, så kurderne kan holdes opdateret om det, der sker i verden. Samtidig vil jeg derved tilskynde dem til at læse og skrive kurdisk.”

I Kurdistan Regionen i Irak bliver den 22. april derfor hvert år fejret som den Kurdiske Journalistikdag.

God Kurdisk Journalistikdag!
Tak til alle, der gennem 5 vidunderlige år har bidraget til Jiyan.dk og tak til alle i Kurdistan, der har stået/og står fast på deres presse- og ytringsfrihed, selvom det har en høj pris.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer