Danmark lukker fem ambassader. Til gengæld bliver den danske repræsentation styrket i Kina, Sydafrika – og Kurdistan (Irak).

Af Dilowan Xeribo
Foto: Jakob Holdt

Udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) og europa- og handelsminister Nick Hækkerup (S) præsenterede i dag en større omstrukturering af de danske ambassader.

Danmark lukker fem ambassader, nemlig i Schweiz, Cypern, Slovakiet, Luxembourg og Slovenien. Der åbner nye ambassader i Nigeria, Columbia samt Filippinerne og Myanmar.

Berlingske Tidende skriver, at der samtidig ”skrues op for tilstedeværelsen i Kina, det sydlige Afrika og i Erbil i Irak.”

Den kurdiske region blev i 1980’erne udsat for et folkemord fra den tidligere diktator Saddam Husseins side. I 1991 blev der indført flyforbudszone over området, hvilket kurderne udnyttede til et udvikle deres eget selvstyre med. I dag råder Kurdistan over eget parlament, flag og hær, ligesom omkring 20 lande har åbnet repræsentationer i områdets hovedstad Erbil/Hewlêr. 

Holger K. Nielsen har i årevis talt for en større rolle i især Sydkurdistan (Irak) og anbefalet Danmark at åbne et diplomatisk konsulat, som Sverige.  I 2010 beskrev den nuværende udenrigsminister Sydkurdistan som ”en succeshistorie med en kraftig økonomisk udvikling og en sikkerhedssituation, som er langt bedre end i resten af Irak.”

Han skrev endvidere, at Danmarks manglende interesse i Kurdistan var ”en fejl”, for:

”Et mere autonomt Kurdistan kan få stor geopolitisk betydning, og der er store økonomiske muligheder i regionen. Med den skabte politiske autonomi er der grundlag for mere specifikke samarbejdsrelationer.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer