“Vi er stærkt bekymret over de anholdelser,” siger udenrigsminister Kristian Jensen.

Den danske udenrigsminister Kristian Jensen har indkaldt den tyrkiske ambassadør i København til en samtale. Det sker tyrkisk politis anholdelser af en del parlamentarikere fra Folkenes Demokratiske Parti (HDP).

“Vi er stærkt bekymret over de anholdelser, der er foregået i nat, fordi man nu anholder medlemmer af parlamentet fra det kurdiske HDP-parti,” siger Kristian Jensen til Ritzau.

“Vi vil gerne udtrykke vores klare bekymring og samtidig afkræve nogle klare svar fra dem,” tilføjer han.

Iblandt de anholdte og tilbageholdte HDP’ere er medlederne af HDP, Selahattin Demirtaş og Figen Yüksekdağ.

Udenrigsministeren har tidligere mødt Yüksekdağ. Kristian Jensen understreger, at HDP ifølge ham bør lægge mere afstand til Kurdistans Arbejderparti (PKK), der står på EU’s terrorliste.

“Jeg sagde til hende, at vi gerne vil arbejde sammen med dem. Men også at vi gerne ser, at HDP tager klarere afstand fra PKK, som nogle gerne vil sætte dem i bås med. PKK er en terrororganisation. HDP er et politisk parti,” siger ministeren.

HDP er det tredjestørste parti i Tyrkiet med 59 pladser i parlamentets 550 pladser. Partiet mener, at præsident Erdogan og hans AKP-parti forsøger at tvinge dem ud af parlamentet og få mere magt til AKP selv.

EU’s udenrigsminister, Federica Mogherini udtrykker på Twitter “ekstrem bekymring” over anholdelserne af parlamentarikerne.

Tyrkiet afviser kritikken fra EU og anklager HDP for at støtte Kurdistans Arbejderparti (PKK), der står på EU’s terrorliste.

Premierminister Binali Yildirim siger:

“De, der kommer til magten ved valg, men som alligevel støtter terrorisme, vil komme til at stå til ansvar i henhold til loven.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer