Den anerkendte organisation Komitéen for Beskyttelse af Journalister, CPJ fordømmer angrebene på medier og journalister, begået af tilhængere af forskellige politiske fraktioner i Sydkurdistan/Nordirak.

”Journalister i Kurdistan er ofte udsat for vilkårlige anholdelser, trusler, chikane, tæsk, eller konfiskation eller ødelæggelse af deres udstyr,” skriver CPJ.

Under uroligheder, der startede med angreb på massagesaloner i Zaxo, blev journalister angrebet og anholdt i irakisk Kurdistan og seks mediers kontorer blev også angrebet.

Uroen startede den 2. december, hvor en folkemængde satte ild til flere spiritusbutikker og massagesaloner i Zaxo, tæt på den tyrkiske grænse. Det herskende KDP, Kurdiske Demokratiske Parti, beskyldte Yekgirtû, Kurdistans islamiske Union (KIU), og dens tilhængere for at stå bag angrebene. Noget som Yekgirtû selv benægter.

Herefter blev Yekgirtû’s kontorer angrebet i en række byer, heriblandt tv-selskabet Speda og en radiostation. Yekgirtû beskyldte KDP for at stå bag, men KDP benægter.

En lokal journalist fortalte CPJ, at 16 journalister angiveligt var blevet truet eller overfaldet, mens de dækkede optøjerne.

CPJ: Påhviler kurdisk regering at forhindre yderligere angreb

”Modstridende rapporter beretter, at mellem seks og 10 Yekgirtû-journalister var blevet arresteret siden december 2, men lokale kilder fortalte CPJ, at nogle af dem var blevet løsladt,” skriver CPJ.

”Det påhviler de kurdiske myndigheder at forhindre yderligere angreb på medier og sikre, at de angreb, der allerede har fundet sted, undersøges seriøst,” siger Mohamed Abdel Dayem, CPJ’s Mellemøsten og Nordafrika-koordinator.

Jiyan.dk har tidligere bragt artikler om angreb på journalister i Kurdistan. Her sagde den prokurdiske politiker Lars Aslan Rasmussen fra Borgerrepræsentationen (S) blandt andet:

”Jeg er meget bekymret over pressefriheden og menneskerettighedssituationen i Sydkurdistan. Det er fuldstændigt uhørt at angribe journalister.”

Relaterede links:

Dansk kritik af kurdisk korruption: “Læg pres på Barzanî!”

Uro i Zaxo: ”Vi er ved at miste islam”

Islamisk parti angrebet i Zaxo

“Hvis du ikke er medlem af KDP eller PUK, kan du ikke trives i Kurdistan”

Amnesty til KRG: Ytrings- og forsamlingsfrihed må sikres

KRG – korrupt diktatur eller blomstrende demokrati?

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer