Hjemmesiden tilhørende USA’s centrale efterretningstjeneste CIA (Central Intelligence Agency) kan fremover læses på kurdisk – et af kun 9 internationale sprog.

CIA har tidligere godkendt sprog som engelsk, fransk, spansk, russisk, arabisk, tyrkisk, kinesisk og japansk – og nu kurdisk.

Der er tale om den kurdiske dialekt Soranî, skrevet med arabiske bogstaver. Soranî tales af et flertal af kurdere i Iran og Irak og er officielt sprog i Kurdistan Regional Government (KRG) i Irak.

Står det til professor i politisk videnskab, Ahmed Bayezid, skyldes det kurdiske sprogs tilstedeværelse på CIA’s hjemmeside, at kurderne er blevet en central aktør i krigen mod Islamisk Stat (IS). Til Shafaq News siger Bayezid:

“Jeg er personligt ikke overrasket over, at det kurdiske sprog er blevet tilføjet som et officielt CIA-sprog på dets hjemmeside.”

CIA er et af de vigtigste agenturer til indsamling af efterretninger i USA. Dens personale arbejder i ambassader i USA og flere andre regioner i verden over. Som den eneste uafhængige amerikanske efterretningstjeneste, forelægger den rapport til direktøren for National Intelligence.

CIA har tre hovedaktiviteter; at indsamle oplysninger om udenlandske regeringer, virksomheder og enkeltpersoner; analyse af disse oplysninger sammen med oplysninger indsamlet af andre amerikanske efterretningstjenester og vurdere oplysninger om national sikkerhed og præsentere dem til ledende amerikanske politikere.

Se CIA’s kurdiske version på: www.cia.gov/ku

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer