CHPs leder Kemal Kilicdaroglu, som selv har kurdiske rødder, er imod fredsproces med PKK. ”Forhandlingerne vil åbne op for et fremtidigt Kurdistan.”

Kemal Kilicdaroglu, som er lederen af Tyrkiets andenstørste parti, nemlig Det Republikanske Folkeparti, CHP, kritiserer fredsprocessen mellem Tyrkiet og PKK.

Det regerende, tyrkiske parti AKP har beskyldt CHP for at være imod bestræbelserne på at finde en løsning på den 3 årtier lange konflikt. Men det afviser Kilicdaroglu.

”CHP støtter fuldt ud bestræbelserne på at finde en fredelig løsning på det kurdiske spørgsmål,” siger Kilicdaroglu til den tyrkiske avis Hürriyet.

CHP er imod forhandlinger med PKK, som det betragter som terrorister.

 “Ifølge CHP findes løsningen af det kurdiske problem i det tyrkiske parlament. Ifølge AKP skal løsningen findes hos Öcalan. AKP har givet Öcalan legitimitet og gjort ham til officielt forhandlingspartner.”

Ifølge CHP er fredsforhandlingerne det første stop på vejen til skabelsen af et Storkurdistan med israelsk støtte.

”AKPs sande hensigt er at levere grundstenen for oprettelsen af en stor-kurdisk stat, der skal bestå af territorium fra Irak, Syrien og Tyrkiet,” siger Kilicdaroglu.

CHP fik især kritik for sin nationalisme i efteråret 2009, da Onur Öymen, parlamentsmedlem fra CHP – og tidligere tyrkisk ambassadør i København – under en debat i det tyrkiske parlament forsvarede statens hårde fremfærd i Tunceli/Dêrsim i 1937-’38, hvor tusinder af kurdere blev massakreret. Da partiets formand Deniz Baykal nægtede at tage afstand fra Öymens udtalelser, trak flere hundrede personer, heriblandt borgmestre, sig ud af CHP i Tunceli/Dêrsim. Flere steder i denne provins hang folk billeder op af Öymen med Hitler-skæg, ligesom europæiske tyrkere og kurdere under et møde med en CHP-politiker råbte ”Fascistiske CHP” i vrede over Öymens udtalelser.

Da Deniz Baykal efter en sexskandale måtte forlade partiet i maj 2010, blev Kemal Kilicdaroglu, selv alevi og kurder fra Tunceli/Dêrsim, ny formand. Med indsættelsen af Kilicdaroglu håbede visse fløje angiveligt på at stoppe CHPs krise.

For tre måneder siden erklærede en parlamentariker fra CHP, Birgül Ayman Güler at ”den tyrkiske og kurdiske nation aldrig kan ligestilles”. Det skete under en diskussion i det tyrkiske parlament, der omhandlede muligheden for at ophæve forbuddet mod at forsvare sig på kurdisk ved domstolene.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer