”Min far tog til syrisk Kurdistan og beskrev kurderne som et gæstfrit folk. Havde han levet i dag, havde han kæmpet for kurderne,” siger Aleida Guevara, det venstreorienterede ikons datter.

Af Deniz B. Serinci

Næsten 50 år efter sin død i Bolivias jungle skaber det latinamerikanske ikon Che Guevara stadig opmærksomhed.

Til den kurdiske avis RÛDAW (læs her) siger Aleida Guevara, læge i Havana og datter til den marxistiske guerillaleder, at hendes far tog til Mellemøsten for at sprede sine revolutionstanker og få støtte.

”Min far tog til Egypten, Libanon, Palæstina, Syrien og derfra til Syrisk Kurdistan. I hans dagbøger står der, at Kurdistan er et dejligt sted og at kurderne er et gæstfrit folk,” siger Aleida Guevara til RÛDAW.

Hun tilføjer:

”Hvis min far havde levet i dag, havde han taget kurdernes parti og kæmpet for dem. Ligesom han som argentiner kæmpede for cubanerne, havde han kæmpet for kurderne.”

Argentinske Ernesto ”Che” Guevara sluttede sig i midten af 1950’erne til den cubanske Fidel Castros kamp mod det forhadte Batista-styre i den latinamerikanske ø. Det lykkedes at afsætte Batista i 1959, hvor hans regime blev erstattet af Castros kommunistiske étparti-styre.

Senere prøvede Che Guevara at sprede sin revolution til andre lande og verdensdele, for eksempel Den Demokratiske Republik Congo og Bolivia, hvor han tilbragte det sidste halve år af sit liv i regnskoven. Det lykkedes bolivianske styrker at lokalisere hans guerillagruppe og i oktober 1967 blev Che Guevara tilfangetaget og henrettet.

Det argentinske revolutionær blev senere dyrket som ikon på venstrefløjen, selvom han ifølge historikere deltog i Castro-regimets blodige udrensninger af systemkritikere og har adskillige menneskeliv på samvittigheden. Senere har der været splid mellem forskellige grupper og fraktioner på venstrefløjen. Det samme gør sig gældende blandt kurdere, der ofte er præget af stor intern splid. Hertil siger Aleida Guevara:

”Det er vigtigt, at kurderne får deres rettigheder, men også at de opnår en intern enhed.”

Ved lokalvalget 30. marts 2014 i Tyrkiet gik det prokurdiske Freds- og Demokratiparti tilbage på landsplan, men opnåede stor succes lokalt. Aleida Guevara lykønsker alle hendes ”kurdiske venner med valget 30. marts, især kvinderne” og siger, at ”der venter dem en hård opgave”.

”Jeg hører, at Amed (Diyarbekir) for første gang har fået en kvindelig leder. Jeg lykønsker Gültan Kisanak og ønsker hende held og lykke. Jeg hilser det ærefulde og kæmpende Kurdistans folk.”

Læs hele interviewet på RÛDAW

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer