Søn af kendt digter er død. Keyo Cegerxwîn blev 84 år.

Søn af den kurdiske digter Cegerxwîn, Keyo Cegerxwîn er død i Stockholm. Den 84-årige mand havde corona-virus, ifølge tv-stationen Rûdaw.

Keyo Cegerxwîn boede i Sverige, som hans far flygtede til efter at være blevet forfulgt i Syrien. For to uger skulle den nu afdøde mand være blevet smittet med corona.

På verdensplan er 542.788 mennesker blevet smittet med den frygtede virus. Heraf har 24.361 mistet livet. Derudover er 124.351 blevet raske igen. I Sverige er der 2858 personer bekræftede smittede. Heraf er 77 døde.

Hvem var Cegerxwîn?

Digter, forfatter, journalist og historikeren Cegerxwîn blev født i 1903 i den kurdiske landsby Hesar tæt på byen Batman, Sydøsttyrkiet/Nordkurdistan under navnet Sheikhmous Hasan.

Senere flygtede han med familien til Amûdê i syrisk Kurdistan. I 1948 sluttede han sig til det kommunistiske parti i Syrien og blev partiets kandidat til det syriske parlament i 1954. Han forlod dog partiet, oprettede en ny organisation, der blev forenet med det Kurdiske Demokratiske Parti i Syrien.

I 1961 skabte han en kurdisk afdeling på universitetet i Bagdad.  Cegerxwîn blev arresteret og fængslet i Damaskus i 1963 for “ulovlige aktiviteter”. I 1969 flyttede han til irakisk Kurdistan, hvor han blev en del af den kurdiske opstand under Mustafa Barzani. Senere vendte han tilbage til Syrien, for senere at flygte i eksil i Sverige. Her udgav han flere digtsamlinger. I 1984 døde han som 81-årig i Stockholm.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer